Доц. Венцислав Наков: „Комбинацията от сукралфат и билкови екстракти е много ефективна за облекчаване на симптомите на хемороидална болест“

Доц. Венцислав Наков е гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна –ИСУЛ“ и преподавател в МУ-София. Той е един от основателите на Българското дружество по неврогастроентерология и на първата биобанка за фекална микробиота у нас. Интересите му са в областта на възпалителните чревни заболявания, функционалните чревни заболявания, микробиотата и маркерите за чревно възпаление.

Разговаряме с доц. Наков по един от най-честите проблеми в практиката – хемороидите.

Доц. Наков, колко често се срещате с хемороидалната болест във вашата практика?

Това е една от най-честите причини, поради които нашите пациенти търсят лекарска помощ. Причината е в симптоматиката: болка в областта на ануса, която много нарушава ежедневието на пациента, кървене, което силно плаши всеки човек и сърбежи около ануса, които смущават силно пациента.

Забелязали сме, че при над 50% от пациентите, които се подлагат на колоноскопия са налични хемороиди. Честотата им нараства с възрастта.

Споменахте кървене от ануса като симптом, как да различим хемороидалното кървене от кървене, дължащо се на по-сериона болест?

Понякога това е лесно, но друг път е предизвикателство за лекаря. Ако кръвта е светла, върху изпражнението, вижда се и по тоалетната хартия при млад човек, много вероятно е кървенето да се дължи на хемороиди. По-тъмна кръв, примесена с изпражненията и наличието на алармиращи симптоми като възраст над 45 години, фамилност за онкологични или възпалителни чревни заболявания, анемия ни насочват към по-сериозна диагноза и изискват допълнителни изследвания.

Съшо така, изследването на фекален калпротектин може да ни помогне да изключим сериозно чревно заболяване. Нужни са няколко грама изпражнение взети задължително от зона без наличие на кръв. Ако резултатът покаже стойност под 100 микрогр/гр можем спокойно да изключим сериозно чревно заболяване. При стойности между 100 и 200  микрогр/гр изследването може да се повтори след месец, а при стойности над 200 микрогр/гр колоноскопията е задължителна.

Има ли връзка между хемороидите и рака на дебелото черво?

Не. Връзката е, че и двете могат да започнат с кървене, както вече обясних. Съответно, както хемороидите кървят, така и понякога рака на дебелото черво. Затова при кървене, особено при пациенти над 45 години, трябва задължително да се обсъди извършването на колоноскопия.

Важно е да се знае, обаче, че хеморидите не увеличават риска от рак на дебелото черво.

Какъв е вашият подход за лечение на хемороидалната болест?

След правилната диагноза е хубаво да се започне със стъпаловиден подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Нормално е да се започне с диетични ограничения (избякване на алкохол, люто, кисело) и да се увеличат физическите упражнения.

За съжаление, наличието насърбеж, болка и/или кървене изискват предприемане на допълнителни мерки. Аз препоръчвам комбинацията на таблетки, съдържащи извлек от портокалови кори и локално приложение на крем, маз или свещички в областта на ануса

При липса на ефект от тази комбинация, често я повтаряме с някои модификации. Ако отново няма ефект, може да прибегнем към хирургично или ендоскопско лечение на хемороидите.

Има ли нещо ново на българския пазар за облекчаване на симптомите на хемороидалната болест?

Новото на българския пазар е наличието на една нова молекула сукралфат, която доскоро не съществуваше у нас. Всички ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но не можехме да я използваме.

Тя е известна с това, че първоначално е била регистрирана за лечение на язвената болест на дванадесетопръстника. Нейната функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и директно, буквално да я запълни.

Това се случва при правилното лечение. В крайна сметка се появи такъв нов продукт на нашия пазар, който съдържа сукралфат и няколко билкови екстракта – невен, хамамелис и лайка. Продуктът се казва „Репахерб“ и съществува под формата на маз и на свещички.

Важното за сукралфата като съставка е, че той в редица проучвания е с доказано много  по-добро действие върху хемороидите, в сравнение с известния лидокаин, който се съдържа в повечето продукти налични на пазара за облекчаване на симптомите на хемороиди.

Сукралфатът показва своя максимален ефект след едномесечно лечение. „Репахерб“ е унгарски продукт, а унгарците могат да се похвалят с отлична фармацевтична школа.

Колко време трае един курс с „Репахерб“?

Около месец, месец и половина, до два месеца може да продължи един курс с Репахерб. Най-често е месец. Ако това не помогне, най-често се опитваме да повторим курса в комбинация с таблетки, съдържащи извлек от портокалови кори.

Петя Петрова, Medical News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email