Мъж, загубил 1,5 л кръв – спасен в болницата в Горна Оряховица

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се е натъкнал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица, информира „Янтра Днес“. Пациентът е спасен благодарение на спешна интервенция от медиците в лечебното заведение.

На 29 юли през нощта мъжът се обадил в „Спешна помощ“ – Велико Търново с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв. Рано сутринта бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където били установени желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в лечебното заведение пациентът е бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.

„Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най-отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд”, разказа д-р Илко Костурков, началник на Отделението по гастроентерология, който за пръв път извършил подобна интервенция. „Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки кръвоизливът бе успешно овладян”, обясни специалистът.

Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица, е станало ясно, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email