Проф. Ива Петкова: „Очните прегледи в ранна детска възраст са изключително важни“

Проф. д-р Ива Петкова е офталмолог в Клиника по офталмология, УМБАЛ  „Александровска“ и Управител на СБАЛОБ „ЗОРА“. От 2019г. е член на Експертния съвет по Очни болести. Член е на следните научни дружества: Българско дружество по офталмология, Съюза на офталмолозите в България, Асоциация по глаукома, Европейска асоциация на витреоретиналните хирурзи, European Society of Retina Specialists, American Academy of Ophthalmology. По време на XI Национална Конференция по Редки Болести и лекарства сираци, която ще се проведе онлайн в периода 11-12 септември, тя ще вземе участие в панел Офталмология, заедно с други специалисти.

Какво представлява вродената катаракта и какви ще бъдат акцентите в лекцията, можете да прочетете в следващия материал:

Предстои Ваше участие в XI Национална Конференция по Редки Болести, където ще представите лекция на тема „Комплексно лечение на вродената катаракта“. Бихте ли ни споделили накратко какво представлява заболяването?

Вроената катаракта е заболяване на лещата, което се представя с различна степен на помътняване на някои от нейните части и може значително да понижи възможността за зрително възприятие и да доведе до задръжка в развитието на ретината и до появата на т.нар. „мързеливо око”. Често пъти може да е съчетано с друго общо или локално /на окото/ заболяване.

Какви са причините за развитие и как се диагностицира?

Може да бъде унаследено или да бъде следствие от увреда по време на бременността. Като част от общи синдроми може да бъде съчетано с много други увреждания в организма. При развитата форма на заболяването диагнозата не е трудна, тъй като родителите рано забелязват наличието на „бяла зеница” и навреме се стига до започване на лечебно-диагностичния процес. В други случаи заболяването може да се открие на случаен преглед по-късно и това да доведе до забавяне на лечението. Тук е мястото да кажем, че е изключително важно към задължителните прегледи от специалист за децата в ранна възраст да се включи и очния.

Кои ще бъдат основните акценти във Вашата лекция и кое според Вас ще бъде най-полезно за специалистите?

Основи акценти ще бъдат ранната диагностика и последващото лечение за борба с амблиопията /„мързеливото око”/.

11-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци ще се проведе онлайн във Виртуалния Конгресен Център на Института по Редки Болести на 11-12 септември 2020 г.

Регистрацията за медицински специалисти, докторанти, специализанти, студенти, пациенти и представители на пациентски организации до 15 август 2020 г. е БЕЗ ТАКСА!

Регистрацията се осъществява във Виртуалния Конгресен Център: https://vcv.raredis.org   

Петя Петрова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email