Д-р Н. Брънзалов: Ваксината срещу грип би намалила усложненията от коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Затова ваксинирането е правилна стъпка през есенно-зимния сезон, заяви пред „Хоризонт“ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз с ресор „Извънболнична медицинска помощ“.

Той припомни, че наесен хората над 65 години ще имат право на безплатна четиривалентна ваксина срещу грип по програма на Министерство на здравеопазването, но препоръчва и на останалите граждани, особено пациентите с придружаващи заболявания, да се ваксинират.

Приемът на имуностимулатори и хранителни добавки като профилактика на коронавируса не е препоръчителен според становището Световната здравна организация, напомни Брънзалов.

„Няма пик на заболеваемостта, бих казал дори, че държим едни стационални величини, имайки предвид колко проби се правят. Освен това има разлика между това колко са положителните случаи и колко са действително болните“, подчерта д-р Брънзалов.

При много голям процент от заразените болестта протича безсимптомно или много леко, а здравната система е вече много по-добре организирана за по-ранната диагностика.

Д-р Брънзалов посочи, че през есента системата ще бъде поставена на изпитание, но България разполагала с достатъчен брой легла. Във връзка с изчерпването на леглата в Благоевградската болница, той посочи, че винаги има начин как да се реагира. В това ни е уверил и министърът на здравеопазването, че системата е готова да открие още легла при увеличаване на заболеваемостта.

„Винаги може да се реагира гъвкаво и да се открият допълнително легла, включително в по-малките градове. Не бих казала, че има драми с приема на пациенти за лечение. Случаят във Варна – пациентите са настанени в една сграда и те са изолирани и лесно наблюдавани. А и не всички са тежко болни, изискващи интензивни грижи.“

В отговор на въпрос дали правилно ще се разпределят отпуснатите допълнително средства за работещите на първа линия с болестта Covid-19 д-р Николай Брънзалов заяви: „Самото определение на „лекари, работещи на първа линия“ е малко мъгляво и даже е рестриктивно. Намесата от 1000 лева въвежда голяма доза от меркантилност в разпределението на тези средства. Аз не мисля, че настоящото определение за работещи на първа линия е правилно и това ще доведе до недоволство и неспокойствие в системата“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email