Проф. М. Кожухарова: у нас няма обезпокоителни данни в развитието на пандемията

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Надзорът над новата инфекция – коронавирус, се подобрява и не виждам да има разминаване в това, че броят на заразоносителите последните седмици расте, а отново се заговори за допускане на публика на стадионите и то при спазване на противоепидемичните мерки“. Това коментира пред „Хоризонт“ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Последния месец процентът на положителните хора, защото не всички са болни, както вече е известно, се движи между 4-5 на сто – тоест не става дума за някакво специално увеличаване на случаите“, каза тя.

Според нея България е изостанала с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и всъщност сега наблюдаваме закономерно развитие на един естествен биологичен процес. „Нещо специално като развитие или противоречие в развитието на пандемията аз не виждам“, заяви епидемиологът.

По думите на проф. Кожухарова, голяма част от решенията на здравните власти по отношение на мерките бяха определени като хаотични и е липсвала добра комуникация. „Но хаотичност се наблюдава не само у нас, а и в целия свят. За щастие последните дни сме свидетели на едно по-реалистично гледане на нещата, включително и от администрациите на големите международни организации, така и на национално ниво. Пандемията е биологичен процес и това, което може да направи медицината и обществото, е да намали щетите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което в началото създаде неправилно впечатление у хората – че ако се заключим у дома, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията“, категорична е проф. Кожухарова.

Според проф. Кожухарова положителното е, че броят на хората в тежко състояние все още не е висок и здравната система е успяла да се подготви за тази пандемия. Има и яснота колко легла ще са необходими в бъдеще. Така епидемията може да бъде управлявана, посочи тя.

При преобладаващия процент от заразените хора инфекцията преминава без симтоми и не нанася някакави увреди на организма, допълни още епидемиологът.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email