Над 18 милиона случая на коронавирус вече са официално регистрирани в света

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Половината от тях са в САЩ, Латинска Америка и Карибските острови, предаде информационна агенция Франс прес, базирайки се на официални данни до 22.40 часа по Гринуич в неделя.

Официално са декларирани най-малко 18 011 763 случая на коронавирус, от които 687 942 с летален изход. Най-тежко засегнатата страна е САЩ, с 4 657 693 заразени и 154 793 починали, следвана от Бразилия (2 733 677 случая, от които 94 104 починали) и Индия (съответно 1 750 723 и 37 364).

Пандемията, която отне живота на над 685 000 души, продължава бързото си разпространение по света, с един милион нови случая на заразяване, установени за по-малко от 4 дни.

Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване и 515 починали през последното денонощие, според данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Китайските власти регистрираха за последното денонощие 43 случая на заразени с коронавирус и 11 безсимптомни носители на инфекцията, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай. Няма починали през последните 24 часа, а десет души са изписани от болниците.

От регистрираните 43 случая седем са били внесени. От останалите най-голям брой е установен в Синцзян-уйгурския автономен регион – 28 души. Други седем случая са регистрирани в североизточната провинция Ляонин.

Общият брой на внесените случаи на коронавирус в Китай достигна 2092, при това 1997 души са оздравели и са изписани от болниците. Нито един заразен, пристигнал в Китай от чужбина, не е починал.

По последни данни общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Китай достигна 84 428, починали са 4634 души, а 79 013 са излекувани.

От началото на април китайските власти публикуват отделна статистика за безсимптомните пациенти: ако у човек с положителен резултат от теста за коронавирус и отсъствие на симптоми на заболяването все пак са се появили характерни признаци като кашлица, температура и други, той бива включван в официалната статистика за заразените.

Министърът на здравеопазването на Полша съобщи днес, че властите ще започнат тази седмица проверки в магазините дали хората спазват противоепидемичните правила, като закриват с предпазна маска носа и устата си, предаде Ройтерс.

„Тази седмица започваме инспекции в магазините, за да видим дали клиентите и служителите носят маски, заяви Лукаш Шумовски по общественото радио“, цитиран от БТА, информира БНР.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email