Доц. А. Кунчев: По-мащабното разпространение на COVID-19 сред младите – застрашително за възрастните

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за коронавируса се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5; стационира на този показател. Това каза през БНР главният държавен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

Процентът на положителните сред изследваните стационира грубо на около 5. Делът на тези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%, поясни той.

Различното и неприятното според него е, че има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на заболяването, като по-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица. За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25, подчерта доц. Кунчев. Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните“.

В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни, уточни доц. Ангел Кунчев. През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни той.

Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви, допълни главният държавен здравен инспектор.