Задълбочава се проблемът с COVID-19 в русенския дом за възрастни „Възраждане“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

49 са вече възрастните хора от дом „Възраждане“ в Русе, които са с положителен тест за коронавирус. Заради големия брой заразени се налага преструктуриране на легловата база, съобщи БНР.

Както ви информирахме в понеделник, още тогава започна поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели от дома за възрастни хора.

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 26, но 21 от тях са без оплаквания. Това е причината те да са преместени в общинска вила в лесопарка „Липник“. За тях ще бъде осигурена храна и медицински грижи.

„Освобождаваме в момента четвъртия етаж на дома, дезинфекцираме, правим всичко необходимо, за да може, ако се наложи да карантинираме хора, които нямат симптоми да го направим на четвъртия етаж“, каза зам.-кметът Енчо Енчев. По думите му, Общината има готовност за още сгради, в които да се настаняват хора с вирус, но без оплаквания.

От началото на седмицата до вчера са взети проби за 123 PCR-теста на хора от дом „Възраждане“, а обявените 26 положителни резултата са от първите изпратени 48 проби. Това означава, че вероятността за нови положителни е голяма.

На този етап само четирима от възрастните хора имат нужда от болнично лечение, но от съображения за тяхната сигурност други 18 с леки симптоми са настанени също в болници.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email