Здравният министър: Над 250 млн. лв. за системата, увеличават и заплатите на медиците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над четвърт милиард лева. Ще има увеличение на заплатите на медиците на първа линия в борбата с COVID-19 с 30% от 1 август до края на годината. Това ще рефлектира върху 6000 души“. Това каза новият министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на здравната система. То ще бъде за закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

„Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв., като 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19“, каза още проф. Ангелов.

„За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще се разпределят между над 70 лечебни заведения“, допълни той.

Предвижда се също увеличение на клиничните пътеки със средно 10%. „Има изключително недофинансиране на някои пътеки, където този процент ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните – по-нисък“, обясни здравният министър.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19. „Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.“, посочи той.

„До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници“, съобщи още министърът.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати 126 млн. лв. допълнително, като те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти в болниците.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email