Д-р А. Симидчиев: Част от българите са се срещнали с близък родственик на SARS-CoV-2

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Те съответно имат известен имунитет срещу сегашния коронавирус, заяви д-р Александър Симидчиев, който цитира научна публикация пред Нова телевизия. Според него става въпрос за вирус, също произлизащ от прилепите, който се е проявил през 2008 г. Изглежда, че около 50% от българите са невъзприемчиви за SARS-CoV-2, поясни д-р Симидчиев, имайки предвид обаче предимно малко по-възрастни хора.

По думите му, повечето в България се заразяват, защото не възприемат вируса като заплаха. Лекарят каза, че най-вероятният сценарий за България за есента е да има удвояване на всичко – от статистиката като брой случаи, хора в болница, смъртни случаи. Д-р Симидчиев не успя да каже какво е ефективното репродуктивно число на заразата в България. Но поясни, че децата боледуват по-леко, защото имунната им система не реагира бурно. Според лекаря, вероятно е деца да заразяват деца, а не изобщо да не се предава вирусът между тях – просто след като боледуват по-леко, не разпространяват толкова много вирусен товар. „Как ще разберем дали сме болни от коронавирус или друг вирус, примерно грип? Много трудно без тестове“, заяви д-р Симидчиев. Той апелира да се ваксинираме срещу грип, за да се знае, че при заболяване поне не е грип.

„Възможно е да боледуваме едновременно от повече от един вирус, но личното ми мнение е, че няма да го караме по-тежко, защото имунната система няма да реагира бурно“, заключи пулмологът.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email