DW: Българските медици са най-ценният експорт във времената на коронавирус

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Преди две години румънското правителство удвои заплатите на лекарите. “Това беше добра мярка”, казва председателят на Румънската лекарска камара пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Предполага се, че именно това сега спасява живота на много румънски пациенти с коронавирус, защото броят на лекарите, които напускат страната, междувременно е намалял.

От данни на Виенския институт за международни икономически сравнения излиза, че никоя друга държава в Европа не е загубила толкова много медици през периода 2010-2018 година, колкото Румъния – близо 14 000 души.

Образованието на един лекар излиза на румънските данъкоплатци по около 100 000 евро. Затова председателят на Румънската лекарска камара смята, че е редно да има някаква парична компенсация от държавите, които ползват труда на емигриралите румънски лекари. И се обръща с апел към германската канцлерка Ангела Меркел: “Заплатете за тях на гражданите на Румъния!”.

Сръбският му колега Милан Динич е на друго мнение: “Не можем да продаваме лекарите си”, казва той. Пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” той предлага да се въведе задължителна квота на лекарите спрямо броя на жителите в една страна, която да се спазва от всички европейски държави. В Сърбия, чието население е около 7 милиона, има 27 000 лекари, а в Румъния – 53 000 за близо 20 милиона жители – това е най-лошото съотношение в целия Европейски съюз.

Квота за лекарите

Населението на Германия е 83 милиона души, а лекарите са 400 000. Всеки осми обаче е от чужбина. Заради кризата с Ковид-19 сръбското правителство призова сънародниците си, които работят в Германия, да се приберат.

Румъния също се нуждае от повече лекари. Президентът Клаус Йоханис обяви, че всеки, които се грижи за пациенти от Ковид-19, ще получава допълнително по 500 евро на месец. Средната заплата на лекарите в Румъния е около 2500 евро.

По данни на Германската лекарска камара, румънските медици са най-голямата чуждестранна група, която работи в Германия. 4785 специалисти работят във Федералната република, следвани от сирийците (3900) и гърците (2800).

Напускат много медицински сестри и болногледачи

Не само лекари напускат Източна Европа, за да търсят реализация на Запад. “Дойчландфунк” съобщава, че около 300 000 чуждестранни болногледачи живеят и работят в Германия. Голяма част от тях идват от Полша, Румъния и България.

В началото на април във Виена пристигнаха два самолета с медицински персонал от България и Румъния – общо 231 души. Във времената на пандемия те ще се грижат за хилядите пациенти в Австрия, които имат нужда от денонощна грижа, пише “Зюддойче Цайтунг”.

За тях беше осигурен специален транспортен коридор. След пристигането си специалистите от България и Румъния бяха поставени под 14-дневна карантина, а по-късно ще започнат работа, основно в провинция Долна Австрия.

Източник: Deutsche Welle

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email