Желания имунен отговор създава COVID-ваксината на Оксфорд и AstraZeneca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Кандидатът за ваксина срещу коронавируса, разработен съвместно от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, произвежда желания имунен отговор и е безопасен за хората, показаха предварителни изследвания, публикувани в понеделник, цитирани от БНР.

„ChAdOx1 nCoV-19 показа приемлив профил на безопасност и съответно повишаване на антителата. Тези резултати, заедно с индуцирането както на хуморални, така и на клетъчни имунни отговори, подкрепят по-голямата оценка на този кандидат за ваксина в текущата програма във “Фаза 3“, се посочва в публикуваният доклад в известното медицинско списание The Lancet.

Според изследването ваксината е „безопасна и поносима“, като учените съветват, че „с тази ваксина трябва да се правят по-нататъшни клинични проучвания, включително при възрастни хора“.

Установено е, че кандидатът за ваксина срещу коронавируса на Оксфордския университет и компанията AstraZeneca произвежда антитела и Т-клетъчни отговори при участници във „Фаза ½“ на клинични изпитвания.

„”Единичното сляпо“, рандомизирано, контролирано проучване установи, че реакции на неутрализиращи антитела са съобщени при 91% от 35 пациенти при използване на единия тест и при 100% от 35 пациенти при използване на различен тест. Според публикуваните резултати също така се вижда, че Т-клетъчните отговори достигат максимума си на 14-ия ден.

„Еднократна доза предизвиква както хуморални, така и клетъчни отговори срещу SARS-CoV-2, с усилваща имунизация, увеличаваща неутрализиращите титри на антителата“, пишат авторите на проучването.

„Може да има милион дози, произведени до септември: това сега изглежда забележително подценяване, предвид мащаба на случващото се“, каза Адриан Хил от Оксфордския университет, като се позовава на производствените възможности на партньор AstraZeneca.

Междувременно немската биотехнологична фирма BioNTech и американският производител на лекарства Pfizer съобщиха допълнителни данни за тяхната експериментална ваксина, които показат, че тя е безопасна и предизвиква имунен отговор при тествани пациенти.

Компаниите заявиха, че данните също така демонстрират предизвикване на високо ниво на Т-клетъчни отговор срещу коронавируса.

Резултатите бяха оповестени от изпитване в Германия с тестване на 60 здрави доброволци и дойдоха, след като компаниите по-рано този месец съобщиха данни за съответно проучване в ранен стадий в САЩ.

Пробното проучване показа, че на доброволците са били дадени две дози от ваксината, произвеждащи вируси-неутрализиращи антитела, подобно на американското проучване същата ваксина. Данните са достъпни на онлайн сървъра  Medrxiv – интернет сайт, разпространяващ непубликувани ръкописи в областта на здравните науки, съобщиха BioNTech и Pfizer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email