Д-р Виолета Снегарова: “Хранене при хемороиди”

Хемороидите представляват артерио-венозни анастомози.Причините за появата им са повишен тонус на аналните сфинктери, бременност, бременност, констипация, седящи професии и др. Различаваме вътрешни и външни хемороиди. При част от болните хемороидалната болест протича латентно, докато при други се характеризира с оплаквания от дискомфорт, болка и сърбеж в аналната област.

Правилният хранителен режим е от изключителна важност при лечението на хемороидална болест. Важна част от лечението е поддържането на нормален чревен пасаж, тъй като констипацията е един от основните рискови фактори за появата на хемороиди.

Консумацията на храни, с високо съдържание на фибри, както й приема на достатъчно количество вода могат да спомогнат за облекчаване на симптомите.

Според Европейките препоръки за хранене, дневният прием на фибри трябва да бъде между 25 до 38 гр/ дневно.

Препоръчва се диета богата на пресни плодове и зеленчуци, както й пълнозърнести продукти.

Бобовите култури са изключително богати на разтворими и неразтворими фибри. Например една чаша варена леща съдържа около 16гр. фибри. Това е около половината от препоръчителния дневен прием.

Пълнозърнестите храни от своя страна са богати на неразтворими фибри. Редовната консумация на пълнозърнести продукти, в това число ечемик, лимец, ръж, кафяв ориз, киноа и овес, може да спомогне за намаляване на оплакванията от болка и дискомфорт.

Овесената каша е чудесен вариант за закуска. Бета-глюканът, който съдържа действа благотворно на чревния микробиом.

Кръстоцветните зеленчуци ( броколи, карфиол, брюкселско зеле) също са източник на неразтворими фибри.

Артишокът от своя страна е богат на разтворими фибри. Благодарение на инулинът , той също подобрява чревната микробиота. Според проучвания, редовната му консумация увеличава броя на полезните бактирии- лактобацили и бифидобактерии.

Важно е в диетата да присъстват пресни плодове. Особено подходящи са ябълките и крушите.

Добре е, да се избягват храни, с ниско съдържание на фибри, които могат да причинят констипация. Продуктите произведени на базата на бяло брашно: бял хляб и макаронени изделия, преработени меса, пържени и солени храни. Пикантните храни, от своя страна могат да засилят дискомфорта и да причинят раздразнение. Алкохолът и кофеиновите напитки също трябва да бъдат редуцирани.

Важно е да не забравяме да приемаме достатъчно количество вода около 8-10 чаши/ дневно. Храненето трябва да бъде редовно на малки порции, по възможност 4-кратно.

Добре е хранителният режим да бъде съобразен с индивидуалното състояние на пациента.

Освен диетичен режим, лечението на хемороидалната болест може да включва медикаментозно и оперативно лечение, по преценка на лекуващия лекар.

В заключение можем да кажем, че диетата трябва да бъде здравословна и балансирана, богата на фибри.

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com.

Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна
и на Българското дружество по неврогастроентерология и мотилитет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email