Нисък имунитет срещу COVID-19 – установен при изследване на кръводарители в Германия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Първите резултати от проучване на антитела срещу коронавируса сред кръводарители показват нисък имунитет и предполагат, че повечето германци не са имали контакт с вируса. Това обяви днес от Института за обществено здраве „Робърт Кох“ Лотар Вилер, цитиран от БНР.

От около 12 000 тествани кръвни проби антителата са били открити едва в 1,3%, предаде Ройтерс.

Междувременно министърът на здравеопазването Йенс Спан заяви, че Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса през есента, ако хората останат бдителни, особено през сезона на летните ваканции.

Спан посочи на днешна пресконференция, че е важно хората да бъдат нащрек, когато пътуват в чужбина, и каза, че се притеснява от снимки, показващи летовници, които купонясват на Майорка през уикенда и игнорират правилата за социално дистанциране. „Разбирам нетърпението, но там, където са те, рискът от инфекция е особено висок“, посочи той. „Ето защо трябва да се опитваме особено сега в летния почивен сезон да предотвратим нови инфекции. Не е необходимо автоматично да очакваме втора вълна през есента и зимата. Заедно като общество можем да предотвратим това, както го направихме веднъж: прекъсване на вълната и задържане на пандемията под контрол“.

Здравният министър добави, че през миналата седмица повече от 15,5 милиона души са инсталирали приложението за предупреждение за коронавирус в Германия, като по същото време са били тествани за Covid-19 цели 500 000 души – най-много от началото на кризата.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email