Проф. И. Христова: Тревожно е, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките… Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея ситуацията би могла да стане още по-лоша, ако се реши, че няма вирус и той не се предава.

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина. Мутациите дават предимство на определени щамове… Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, коментира специалистът.

По думите на проф. Христова е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно. „Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, добави тя.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email