УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – с последен клас ЯМР

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 7-ми юли предстои да бъде открит нов ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. За първи път в България ще има апарат от толкова висок клас (последен за GE), а в Европа има само още 9 такива машини, съобщиха от болницата.

Монтираният в лечебното заведение ЯМР е първият от този вид, който позволява бързо и адекватно скениране на цялото тяло, без каквото и да е лъчево натоварване, което го прави незаменим при оценка терапията и проследяване на онкологично болни пациенти.

Той е специално конфигуриран за работа с деца. В него е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата.

Над 6 млн. лева е инвестицията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в новата апаратура.

Присъствието си на официалната церемония са потвърдили министърът на здравеопазването, г-н Кирил Ананиев, зам.-министърът на здравеопазването, г-жа Светлана Йорданова, зам.-министърът на здравеопазването, д-р Бойко Пенков, председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване, д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК, д-р Петко Салчев, директорът на столичната РЗИ, д-р Данчо Пенчев и др. Очаква се потвърждение и от министър-председателя Бойко Борисов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email