Лекари, мед. сестри и лаборанти от МБАЛ Велинград с колективна оставка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лекари, медицински сестри и лаборанти от многопрофилната болница във Велинград подадоха колективна оставка, но засега остават на работните си места. В писмо до медиите медиците заявяват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинявал в отказ да приемат пациенти с COVID-19, информира БНР.

В писмото на лекарите се казва, че са обезпокоени и оскърбени от „безотговорното политизиране на случаите на COVID-19 в Доспат, Грашево и Сърница“.

Неби Бозов отрече това и поясни, че става дума за жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка, след като болницата във Велинград е отказала да я приеме.

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка. 

Д-р Жеко Чешмеджиев, управител на болницата във Велинград, заяви следното:

„Медицинският съвет е взел решение и персоналът подаде колективна оставка. Аз се надявам колегите да размислят и да не оставяме населеното място без медицинска помощ. Това е акт по-скоро на разочарование на персонала, който е принуден да работи в условията на спешност и да гледа болни с C COVID-19 едновременно при намален личен състав и при наличие на доста пенсионери“

Оставката е входирана късно снощи, допълни той.

„След отпадане на извънредното положение имаше указания от министерството, че болните трябва да се лекуват в инфекциозни клиники. Във Велинградската болница няма инфекциозно отделение. Има обаче филиал на „Спешна помощ“, който непрекъснато кара пациенти от 3 общини, които обслужваме в условията на спешност. Ние сме се подготвили, в рамките на възможността на една общинска болница, и сме създали отделен сектор. Няма инфекциозно отделение. Входовете са едни и същи…“.

Вчера в болницата е имало 8 доказани пациенти с коронавирус, а в момента са 7, допълни д-р Чешмеджиев. Възможно е да се настанят максимум 10.

„Проблемът е в пациентите, които идват с пневмония, съмнителни. Докато излезе техния PCR тест, те най-често са в изолатори към другите отделения. Когато се влоши тяхното състояние, често се налага да се правят реанимационни мероприятия, при които хората, в условията на спешност, не винаги са защитени. Има риск и за останалите пациенти, и за гостите на града, които също ползват спешна помощ“.

Болницата обслужва 60 000 души от 3 пазарджишки общини

„Искрено се надявам лекарите да оттеглят своята оставка и наистина да бъдем чути, а не административно задължавани. Може би има начини, с които да се разпределят болните по-равномерно и да се карат в болници, където има нужния капацитет на лечение“. 

Д-р Чешмеджиев ще уведоми областния кризисен щаб за оставката.

Източник: БНР

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email