УМБАЛ „Св. Анна” прекратява приема на пациенти с COVID-19 поради недостиг на легла

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На фона на рекордния брой заразени, болници в София вече са изчерпали капацитета си и спират приема на пациенти с коронавирус, става ясно от репортаж на NOVA. От УМБАЛ „Св. Анна”, например, не могат да се грижат за повече заразени, допълват от там.

Оказва се, че от Спешна помощ всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Но тъй като броят им се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница.

При капацитет от 35 места, в УМБАЛ „Св. Анна” спират приема на пациенти с коронавирус – вече са приели дори повече от капацитета си.

„Имаме 38 пациенти и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болницата Антон Луков, цитиран от NOVA.

Най-често с този казус се сблъскват екипите от Спешна помощ, които казват – работят в синхрон добре с болниците, но се случва да бъдат върнати:

„Можем да увеличим малко капацитета, ако се наложи и естествено ни бъде разпоредено да го направим това”, казва директорът на 2-ра градска болница д-р Стефан Узунов.

Със същото предложение е и д-р Халил. Последните месеци са го научили от пръв поглед да определя дали болния е за домашно лечение или спешно се нуждае от помощ в болница.

„Когато прогресивно се увеличава задуха и кашлицата, трябва да се търси лекарската помощ”, казва д-р Халил.

Местата за болни от коронавирус са строго регламентирани и одобрени от РЗИ. От инспекцията в София днес ни не ни предоставиха официална информация колко свободни места за пациенти с коронавирус са останали в столицата.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email