Д-р И. Маджаров: Безотговорно е МЗ да глобява болници, които искат PCR тестове за прием

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Безотговорност от страна на Министерството на здравеопазването е да иска да глобява болнични заведения, които искат PCR тестове за влизане в болница. Задължение на държавата е да подсигури безопасността на здравната система. Нима с глоби можем да спрем заразата или ще глобим някой, че иска да бъде сигурен“. Това коментира пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Той подчерта, че не трябва пациентите да поемат разходите за тестовете за диагностика на коронавируса, а в бюджетите на лечебните заведения, в цените на клиничните пътеки, не са планирани такива разходи.

В писмо до медиите от Българския лекарски съюз вчера остро възразиха срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на болниците, които изискват PCR тест като условие за прием в лечебно заведение, както вече ви информирахме.

Пациентите без симптоми не могат да бъдат задължавани да си направят PCR тест, когато постъпват в болница, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Пред БНР д-р Иван Маджаров съобщи, че има сигнали, че структуроопределящи областни болници отново ще имат недостиг на средства в месечните си плащания, което означава, че НЗОК има достатъчно акумулирани средства.

„Държавата не е изхарчила нито един лев от държавния бюджет за здравеопазването“, категоричен беше председателят на БЛС.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email