5 съвета при оплаквания от хемороиди

Хемороидите представляват възпалени и подути венозни възглавнички в аналния канал, които могат да предизвикат сърбеж и кървене. Бихте могли да предотвратите появата на тези оплаквания чрез някои прости промени в начина на живот.

Съществуват много съвременни терапевтични опции за справяне с хемороидите. Въпреки това, преди да се стигне до оперативно лечение бихте могли да овладеете симптомите със следните похвати:

1. Не отлагайте ходенето до тоалетната

Това звучи като очевиден съвет, но поради забързаното ежедневие много хора го игнорират. Когато отлагате ходенето по голяма нужда, изпражненията се втвърдяват, което затруднява тяхното придвижване по чревния тракт и изисква повече усилия.

От друга страна, трябва да се внимава и с напъните за изпразване на червото, тъй като това усилие води до повишено налягане върху венозните възглавнички, до уголемяване на хемороидите и до появата им отвъд аналния сфинктер.

2. Използвайте тоалетната само по предназначение

По друг начин казано, не превръщайте тоалетната в читалня или в стая за почивка. Помислете за времето, прекарано там, като за необходимост, не като за убежище от работа, колеги или близки. В случай, че държите книги и списания в помещението е по-добре да ги преместите.

Освен това, не взимайте със себе си мобилния телефон- тоалетната не е място за социални мрежи или игри. Всъщност, колкото повече време прекарвате там, толкова по-голямо е напрежението върху червата и малкия таз. Освен това, седящата поза води до допълнително натоварване на аналните кръвоносни съдове.

3. Преоценете Вашия хранителен режим

За да предотвратите усложненията от страна на хемороидите е необходимо изпражненията да са меки и да преминават лесно през чревния тракт. Необходимата консистенция се постига чрез подбиране на приеманата храна и чрез набавяне на достатъчно течности. 

Най-честата грешка в хранителния режим, водеща до поява на хемороиди, е недостатъчният прием на фибри. Опитайте се да ги набавяте чрез листни зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове. Ако се налага, попитайте Вашия лекар за подходяща хранителна добавка.

Фибрите предотвратяват развитието на констипация, която е честа причина за хемороидите. В комбинация с фибрите, приемайте и достатъчно количество вода, защото без нея изпражненията стават твърди.

Особено внимание е необходимо да обърнете на едно възможно усложнение. При хората, чиято чревна перисталтика е по-бавна, техния прием  може да доведе до по-мъчителна констипация.

Обърнете внимание на сигналите, които получавате от Вашето тяло. При някои хора съществуват храни, най-често съдържащи глутен или лактоза, които дразнят дебелото черво.

4. Обърнете внимание на физическата активност

Умерено интензивните упражнения помагат при редица проблеми от страна на чревния тракт, включително при хемороиди. Заседналият начин на живот води до забавяне на всички физиологични процеси, включително и на перисталтиката.  

Физическата активност води до по-бързо придвижване на фекалните маси по хода на червата.  Най-подходящи са тичането, карането на колело и йогата.

Имайте предвид, че спортовете, свързани с повишаване на налягането в коремната кухина, като например вдигането на тежести, биха могли да изострят симптомите при хемороиди.

5. Потърсете съвет от специалист

В случай, че забележите обилно кървене или по-интензивни симптоми, не се колебайте да се свържете с Вашия лекуващ лекар, който да прецени какво е състоянието Ви и да изключи други причини за тези оплаквания.

Не се притеснявайте, защото съвременните опции за лечение на хемороидите са много разнообразни и не е задължително да включват хирургична намеса.

Допълнителна информация за хемороидите:

Д-р Димитър Пейчинов: По най-нови данни половината от населението на Европа над 50-годишна…

Medical News – 11/03/20200Д-р Димитър Пейчинов е завършил Медицинския университет – Пловдив през 2012 г. След дипломирането  си печели конкурс и започва специализация по хирургия в УМБАЛ…

Сукралфатът значително намалява болката след екцизионна хемороидектомия

Medical News – 05/03/20200Д-р Радислав Наков, Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Наскоро публикуван систематичен обзор и мета-анализ в International Journal…

Репахерб – успокоява симптомите при хемороиди

Medical News – 22/02/20200Ректалната маз Репахерб е медицинско изделие, предназначено за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения (като екзема и анална фисура). Приложено…

Репахерб е ефективен за успокояване на симптомите при хемороидална болест

Medical News – 12/12/20190Д-р Радислав Наков, дм; Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Медицински университет – София Въведение

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email