Смущения в обонянието и вкуса при пациенти с положителен тест за COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Американската академия по отоларингология и лицево-челюстна хирургия предложи добавянето на аносмия и дисгевсия към списъка с характерните симптоми на коронавирусната инфекция.

Тези клинични белез са наблюдавани при пациенти с положителен тест за COVID-19, а в някои случай се съобщава само за аносмия. При липсата на друго заболяване на дихателната система (синузит, алергичен ринит) аносмията, хипосмията и нарушеното вкусово възприятие “изискват да се обмисли извършване на тест и изолиране на пациента”, смятат учените.

Същевременно в понеделник от СЗО потвърдиха, че проучват дали загубата на обонянието и смущенията във вкусовите усещания са част от клиничната картина при COVID-19.

В рамките на други научни трудове, свързани с COVID-19, отворено изследване, публикувано в сп. JAMA и обхващащо 1300 здравни работници от Китай (предимно провинция Хубей) в периода на януари и февруари, показва че 50% от участниците страдат от депресия, 45% от тревожност, 34% от безсъние и 72% изпитват дистрес. Най-тежки са проявите при жени, при медицински сестри и здравни работници от първа линия, както и на работещите в Ухан.

Междувременно, в статия за сп. New England Journal of Medicine се предлагат шест препоръки за разпределене за здравния ресурс в условията на пандемия. Като най-важна авторите описват възможно най-ранното преминаване от механична вентилация към спонтанно дишане и бързото изписване на пациента от интензивното отделение. По този начин се осигурява интензивна терапия за възможно най-много хора и се спасяват най-много животи, смятат учените.

Използван източник:

  1. Hopkins C, Kumar N Loss of sense of smell as marker of COVID-19 infection
  2. Lai J, Ma S, Wang Y, et al. Factors Associated With Mental Health Outcomes Among Health Care Workers Exposed to Coronavirus Disease 2019. JAMA Netw Open. 2020;3(3):e203976. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.3976
  3. Ezekiel JE, Persad JDG, Upshur R et al. Fair Allocation of Scarce Medical Resources in the Time of Covid-19 NEJM March 23, 2020 DOI: 10.1056/NEJMsb2005114
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email