Проф. Диляна Вичева: “Педиатрична оториноларингологична конференция с акцент в мултимодалността”

За трети път у нас се проведе Педиатрична оториноларингологична конференция. Събитието, организирано от Българско сдружение по детска оториноларингология (БСДО) се състоя в гр. Хисаря през февруари.

За научната програма и темите на конференцията, Здравен навигатор разговаря с председателя на БСДО проф.д-р Диляна Вичева:

Проф. Вичева, изключително присъствие на III Педиатрична оториноларингологична конференция. Кои са основните теми, на които залага тазгодишния форум?

Направихме кръгла маса, на която се разисква кохлеарната имплантация в България: минало, настояще и бъдеще. Тези проблеми са наболели и касаят предимно деца, които се нуждаят от кохлеарни импланти.

По-важното при тях след оперативното лечение е профилактиката на слуха и добрата слухова рехабилитация.


Друга изключително важна тема беше антибиотичната резистентност. Тя е бич на новото време и трябва да се търсят алтернатичвни терапии при детските УНГ заболявания.

Понякога се изолират по няколко микроорганизма и изборът пред клинициста какво точно да избере като лечение, е много труден. За да се избегне масовата прескрипция на антибиотици (която превалира в България в момента), трябва първо да се направи параклиника, след което да се проведе правилно лечение.Общо 8 бяха научните сесии, които освен споменатите от проф. Вичева теми, разглеждаха и проблемите на терапията при УНГ заболяванията, някои важни акценти като ГЕРБ в детска възраст и рецидивираща респираторна папилотоза, изменения в зъбно-челюстния апарат с последващо нарушение в дихателните функции, инфекциозна мононуклеоза, травматични наранявания на лецето, поведение при епистаксис и мн.др.

Какви специалисти участваха на Конференцията?

Срещата е интердисциплинарна и на нея присъстваха ортодонти, алерголози, детски пулмолози, микробиолози, педиатри, общопрактикуващи лекари, пластичен хирург и основно оториноларинголози.

От изнесените лекции има ли такива, които Вас лично впечатлиха?

На мен всичко ми беше интересно, защото всяка една представена тема беше актуална.

Бъдещето на европейско и световно ниво е точно в тези интердисциплинарни срещи със специалисти от различни области, защото трябва непрекъснато да си „сверяваме часовниците”, да се изготвят препоръки за лечение на определени заболявания, в които да са събрани гледните точки на педиатъра, на УНГ специалиста, на алерголога и на всички останали колеги.

Това е необходимо, за да можем да работим в една обща насока, в името на подобряване на човешкото здраве и особено на здравето на българските деца.Кои са хората и организациите, които подкрепиха инициативата Ви?

Искам да благодаря на МУ-Пловдив за съорганизаторството на тази среща, която е втората под егидата на Университета. Искам да благодаря на Европейското дружество по детска оториноларингология (ЕSPO), чийто борд дойде да подкрепи България.

За нас това е изключителна чест. Благодаря на БЛС, на Министерство на здравеопазването и за приветствието, което получихме от името на министър Кирил Ананиев чрез зам. министър Жени Начева. Благодаря и на Председателя на Здравната комисия Даниела Дариткова.

За нас е изключително признание, че на национално ниво бяхме удостоени с доверието, че бъдещето е в нашите ръце и ние сами трябва да го градим.Исключително интересни лекции представиха Генералния секретар на Европейското сдружение по детска оториноларингология (ESPO) проф. д-р Мартин Бейли и неговите колеги от Борда на ESPO проф. д-р Реймънд Кларк, проф. д-р Ани Хермансън, проф. д-р Георге Йоанеску, които представиха исторически преглед на детската ОРЛ, представиха УНГ спешностите при децата, разгледаха темата за остър среден отит, трахеотомията при децата и еволюцията на хирургията на детските въздушно-дихателни пътища.

„Пациентите имат основание да искат да бъдем единни в терапията, за да се избягват усложненията и да оздравяват максимално бързо.” Това каза в заключение проф. Вичева.


Анелия Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email