Д-р Димитър Пейчинов: По най-нови данни половината от населението на Европа над 50-годишна възраст е имало хемороиди поне един път в живота

Д-р Димитър Пейчинов е завършил Медицинския университет – Пловдив през 2012 г. След дипломирането  си печели конкурс и започва специализация по хирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ЕАД.  Паралелно със специализацията  работи в Спешното отделение на болницата и е докторант към Катедра по гастроентерология и хирургия. Д-р Пейчинов е асистент в Катедра по спешна медицина към МУ София. Той е с придобита специалност по хирургия и е шеф-екип в Клиниката по хирургия.

Д-р Пейчинов даде специално интервю за рубрика „Хемороиди“ на Medical News.

Какво събуди интереса ви към хирургията?

Баща ми е хирург и бях програмиран от ранна детска възраст в тази насока. Когато завърших училище и трябваше да избирам как ще продължа, в съзнанието ми стоеше само хирургията и следването по медицина беше като едно стъпало към постигане на крайната цел.

Като студент имаше моменти, в които много ме привлече неврохирургията, но когато завърших размислих. И така от студентската скамейка започнах работа в една от водещите хирургични клиники на България, попаднах на перфектни учители, които ми позволиха да натрупам опит и умения.

Сравнително от ранна възраст започнах да извършвам хирургични интервенции, паралелно с това съм се развивал и в научната сфера. За да стане добър специалист един хирург трябва освен физически качества и познания, да е запознат с всички новости в световен мащаб, защото тактиката при лечението на някои заболявания се променя.

Кои са основните ви интереси в областта на хирургията?

В  УМБАЛ „Царица Йоанна –ИСУЛ“ ЕАД имам възможността да извършвам пълния обем от интервенции в коремната хирургия, като най-голям  интерес за мен представляват-  стомашна, коло-ректалната, хепато-билиарна и панкреатична хирургия, хирургия на предна коремна стена. 

Стремя се по –голям процент от операциите да се извършват лапароскопски или по така наречения „безкръвен начин“. Всяка от операционните ни зали е оборудвана с последен модел на водеща в бранша лапароскопска техника.

Хемороидите са много чест проблем в българското общество. На какво се дължи това?

И не само в българското общество, а те са проблем на развитите страни като цяло, където роля играят обездвижването и настолната работа, затлъстяването и неправилният начин на хранене и други индивидуални, социални и културни фактори.

Нормално в аналния канал съществуват еластични образувания, оприличавани понякога като възглавнички, които са силно кръвоснабдени и са изградени от гладкомускулни влакна и съединителна тъкан. Тяхната функция е свързана с финното затваряне на аналния канал и предпазване на лигавицата от нараняване.

Терминът „хемороиди“ е приет да се използва, когато тези структури увеличат своите размери и предизвикат съответните клинични симптоми- болка, кръвотечение и пролабиране (излизане) на хемороидалните възли.

По най-нови проучвания  половината от населението на Европа над 50-годишна възраст е имало подобни оплаквания поне един път в живота,  като мъжете боледуват два или три пъти по-често.  

Съществуват много предразполагащи фактори за образуването им – наследственост, хроничен запек, слабоподвижен начин на живот, повишено вътрекоремно налягане, бременност, тежка физическа работа, прекомерна употреба на пикантни храни и алкохол и др.

Какви са методите за лечение?

Лечението трябва да бъде комплексно и да зависи от проявената симптоматика, клиничното протичане, стадия на болестта и от наличието на усложнение. Методите се разделят на два вида- неоперативни и оперативни.

Неоперативното лечение се използва предимно в началните стадий и острите пристъпи на заболяването и включва правилна и щадяща диета за нормализиране на дефекациите и преодоляването на запека. Препоръчват се богати на целулоза храни, плодове, зеленчуци, приемане на голямо количество течности, избягване на пикантни храни и алкохол, спазване на строга хигиена.

Като специфични медикаменти се прилагат флеботропни препарати, които регулират венозния тонус, подобряват лимфния дренаж и нормализират микроциркулацията. При изразен болкови синдром се използват аналгетични и седативни препарати.

Изключително важна е и локалната терапия за намаляване и премахване на неприятните оплаквания, като болка, възпаление, дискомфорт и кръвотечение. Прилагат се кремове, унгвенти и свещички с обезболяващо, противовъзпалително и тромболитично действие.

Ново ефективно медицинско изделие на българския пазар, предназначено за облекчение на симптоми на хемороиди и техните усложнения (като екзема и анална фисура), е Репахерб.  Той съдържа екстракти от натурални билки – невен, лайка и листа от хамамелис и сукралфат.

Когато консервативното лечение е неуспешно, се преминава към хирургично.

Кога трябва пациентът да помисли за хирургично лечение?

Показанията са при напреднали стадии на болестта с обилно кръвотечение, водещо до вторична анемия, постоянно пролабиране на хемороидалните възли, липса на ефект от проведеното консервативно лечение, влошаване на качеството на живот на пациента и потискане на неговото самочувствие. 

Аз лично работя в тясна връзка с колеги гастроентеролози и преди да направим решение за операция, винаги извършваме диагностична ректоскопия на пациента, за потвърждаване на диагнозата и отхвърляне на нещо по-сериозно.

Като хирургични интервенции извършвам както класическите оперативни методи, така и най-новите- трансанална циркулярна резекция по Longo, която се извършва със специален кръгов съшивателен апарат; хемороидектомия с нови приспособления като Ligasure и Ultracision Harmonic Scalpel, с които се постига намалена постоперативна болка, по-добро и ускорено заздравяване; THD (Transanal Hemorrhoisdal Dearterialization) – при този метод със специален апарат се намират артериите, снабдяващи хемороидите с кръв и се лигират, без да се извършва някакъв тип рязане, което води естествено до много по-малка постоперативна болка и моментален ефект от лечението.

За всеки пациент подхождам индивидуално и в зависимост от състоянието му  избирам оптимален вариант на оперативна техника.

Какъв е ефектът на сукралфат в лечението на хемороиди и постоперативната анална болка?

Сукралфат е вещество, което притежава свойството да се свързва с разязвени повърхности и осигурява защитен слой до възстановяване на разранената лигавица. Тези качества го правят изключително ценен при лечение на хемороиди в напреднали стадий с пролабиране, разязвяване и кръвотечение на възлите.

Независимо от това кой оперативен метод за хемороидектомия е направен, винаги е налице различна по сила болка и някакъв вид постоперативна рана. По мои наблюдения  прилагането на крем, съдържащ Сукралфат, намалява в пъти постоперативния дискомфорт и болка и съкращава периода на възстановяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email