Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Пламен Кинов: “Искаме нивото на ортопедията в България да се вдигне и да стане такова, каквото е по целия свят”

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” се състоя обучителен модул, който насочи вниманието на специалистите към минимално-инвазивното ендопротезиране по метод, познат в света като техника на Röttinger. Организатор на събитието е проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия към ИСУЛ.

След операцията на проф. Рьотингер потърсих мнението и на проф. Кинов, който се е заел с нелеката задача да повиши експертизата на младите хирурзи посредством различни обучителни модули, уъркшопи и демонстрационни случаи. Българският експерт, заедно с младите специалисти, наблюдаваха операцията в реално време в залата на болницата и имаха възможност да задават въпроси в хода на процедурата.

Проф. Кинов, Вие кога учите?

Винаги уча! Сега заминавам на Американския конгрес, който е най-добрия форум за ортопеди в света, след това – на специализация в най-добрия център, Клиника Майо.

Всяка година ходя на специализации, участвам във форуми и научни мероприятия с цел да си подобря практиката, а и винаги има какво да се научи. Работейки активно възникват въпроси, чиито отговори не винаги са лесни, а понякога – дори неизвестни.

Колко сте хирурзите в България, които правите ревизия на тазобедрени стави?

Ревизии се правят на много места, но техниката е сложна и не трябва да се прави компромис, иначе резултатите не са добри.

При 10% от ревизионните случаи има риск от луксации, при 10-15% – от перипротезни фрактури (счупване на бедрото), защото костта е слаба, а протезата понякога е голям, масивен имплант, който не рядко трябва да влезе деформиран в костта.

Трябва да имаш огромен опит, за да работиш добре и пациентите трябва много внимателно да избират хирурга и мястото, където да се оперират.

Има ли невъзможни случаи? Според проф. Рьотингер съвременните техники, технологии и инструментариум позволяват за всеки случай да бъде намерено решение.

Има много тежки за решаване случаи, които изискват индивидуални импланти. В момента имаме два такива. При тях има голям дефект, голяма загуба на меки тъкани и кост, и се налага преди това да се използва специален имплант. За тези сложни операции се прави 3D планиране; дори имаме публикации по проблема.

В случая ще принтираме на 3D специален имплант, който ще позволи заместване на дефекта. Единият случай е на пациент с инфекция, опериран преди много години, със счупване на тазовата кост, с липса на бедро.

При това пациентът е силно увреден. Става дума за жена на 62 години, която вече година и половина лежи поради това, че при предишната интервенция хирургът не е имал възможност да я възстанови.

Към какво се стремите?

Искаме нивото на ортопедията в България да се вдигне и да стане такова, каквото е по целия свят, и затова каним изтъкнати световни хирурзи, за да предадат своя опит на максимален брой хора.

Проф. Пламен Кинов: "Искаме нивото на ортопедията в България да се вдигне и да стане такова, каквото е по целия свят"
От ляво надясно: проф. Кинов, проф. Рьотингер, проф. Тивчев


От срещата ми с двамата хирурзи разбрах едно: ако всеки си вършеше работата съвестно, ревизионната хирургия щеше да бъде бутикова процедура. Умните, амбициозни и кадърни хирурзи инвестират в себе си, за да осъвършенстват техники, с които да работят върху грешките на свои дръзки колеги, лишени от желание за прецизност.

Единственото общо между тях е общият им пациент. Който си плаща.


Анелия Николова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email