Български учени разработват лекарство срещу коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Български учени разработват лекарство срещу коронавируса, съобщава “Монитор”. Българска иновативна компания е разработила и вече разполага с лекарствена молекула срещу коронавируса.

В момента тя се усъвършенства. Това съобщи управляващият й партньор Димитър Димитров. Оказва се, че нашите учени са открили лекарствена молекула и тя вече е тествана в лаборатории във Франция и САЩ.

В момента те подобряват лекарствената субстанция и се предвижда тя да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци, щом се намерят инвеститори. Общо за това са необходими 217 млн. евро.

а първа фаза е необходимо финансиране от 7 млн. евро, за втора – 30 млн. евро, а за трета -180 млн. евро. В основата си лекарството действа на принципа на новите анти-ХИВ лекарствени средства, като блокира рецептора CCR5.

“Медикамент на сходен принцип в момента се тества за коронавирус клинично в САЩ, но лекарственото средство, разработено от българските учени, взаимодейства и със сходните рецептори, което го прави много по-ефективно”, поясни Димитър Димитров пред “Монитор”.

На практика екипът, оглавяван от д-р Филип Фратев, е направил пробив в борбата с Covid-19, като е откри първия клас двойни антагонисти на CCR5 / 7 за коронавируса, пише медията.