Проф. Боряна Делийска: “Високото кръвно, повишената пикочна киселина и инфекциите участват за ускоряване на прогресията на бъбречната дисфункция”

В рамките на състоялата се III-та научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“ фармацевтична компания Егис, проведе сателитен симпозиум. Събитието се проведе в София, НДК (21-23 февруари 2020), а негов организатор бе известният кардиолог проф. д-р Борислав Георгиев.

Сателитният симпозиум на Егис премина под надслов „Състояния в старческата възраст изискващи индивидуализиран, прецизиран подход“, като в него се включиха двама доказали се специалисти – проф. Боряна Делийска (нефролог) и проф. Людмила Матева (гастроентеролог).

Един от гост-лекторите на събитието нефрологът проф. Боряна Делийска, даде специално интервю за нас:

 Няколко фактора участват за ускоряване на прогресията на бъбречната дисфункция. Вие като специалист, известен в областта на нефрологията, какво намирате за по-интересно като акценти и фокуси на събитието?

Темата е много добре подбрана и аз се радвам, че това е вече третата, традиционна конференция, защото населението застарява. На нас преди години, като млади лекари ни беше чудно когато видим 70-80-годишен човек.

Последната ни най-възрастна пациентка беше на 90 години и тя бе доста съхранена; имаше нужда от диализа. Т.е. ние трябва да сме готови и затова тази конференция е много ползотворна, просто защото проблемът за възрастните хора е много различен. Те са приблизително както едно дете. И по отношение на лечение, и по отношение на хранене, и по отношение на грижа за този човек.

Тук, на конференцията обхващаме нещата от различен поглед, тъй като има особености – при диабет, в нефрологията, при хипертонията; едно е да лекуваш един 60-годишен или 40-годишен мъж с високо кръвно, а съвсем друго да лекуваш 80-годишен. Т.е. конференцията обхвана различните аспекти и проблеми, които може да има един възрастен човек, защото при един възрастен човек да речем бъбрекът може да е здрав, но той е стар бъбрек.

Но в същото време, неговият бъбрек може и да е стар и болен. По този начин стои и въпросът със сърцето и пр. Така че това са едни много фини баланси и тънкости, които трябва да се знаят. Затова се възхищавам от проф. Георгиев за неговото желание да проповядва медицината в най-различен аспект пред колегите. Това е много полезно.

Известно е, че възрастните пациенти са коморбидни. Има ли някои заболявания все пак, които взимат превес при тях?

Аз показах един слайд, който сочи, че най-чести са някъде около 26 хронични заболявания при възрастния човек. С възрастта броят на хроничните заболявания се увеличава, като този пациент отива за различните си болести при различни специалисти.

Всеки един от тях назначава медикаменти и някакъв режим. И той се оказва с много хапчета и режими, които допълнително влошават начина му на живот.

Така че комплексната преценка на един човек – не от една специалност, а от различни – е много важна. Т.е. много е важна колаборацията между отделните специалисти.

Бяхте един от лекторите на фармацевтична компания Егис. Представихте „Нефропротекция при възрастни пациенти – кога и защо?“. На какво акцентирахте?

Идеята е как можем да забавим прогресията на едно бъбречно заболяване при възрастните. Няколко фактора участват за ускоряване на прогресията на бъбречната дисфункция. Те са сходни както при младите, така и при старите хора. Това е високото кръвно, повишената пикочна киселина, наличието на белтък в урината, инфекции и т.н.

Аз се спрях на това какво е особеното при възрастни хора и как да се подхожда. Общо взето тенденцията е да вървим към индивидуализирана медицина в световен мащаб. Не може на всички болни да се прилага едно и също лечение.

Така че, толератността към медикамента, ефективността – всичко това не е без значение. Т.е. акцентирах как можем да предпазим прогресията на бъбречното заболяване, съобразявайки се с тези основни фактори, за които споменах, при положение, че се съобразяваме с възрастта на пациента, както и всичките плюсове и минуси на тази възраст.

И тук бих искала да вметна, че фирма Егис разполага с достатъчно медикаменти, които биха могли да преодолеят тези рискови фактори, свързани с неблагоприятната проява на хроничното бъбречно заболяване. Те имат отлични лекарства за кръвно, които имат и допълнителен протективен ефект.

Разполагат също с медикаменти за намаляване на пикочната киселина, която има пряко отношение към бъбречната функция, за лечение на анемичен синдром, който е чест при възрастните хора и особено при пациенти с бъбречна недостатъчност.

Какви са основните изводи за клиничната практика от Вашата презентация?

При възрастния човек трябва да се пипа „меко“. Независимо дали е за двигателен режим, независимо дали е за някакво лечение, не трябва да се „гонят“ нормите според световните препоръки. Хубавото е обаче, че всички световни препоръки вече адаптираха техните съвети според възрастта. Няма шаблон в лечението. Това е изкуството на медицината.

Трябва да мислим за всеки възрастен човек все едно е собствената му майка или баща и да се съобразим с това, защото той неминуемо е майка или баща, баба или дядо на някой друг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email