Акад. Иван Миланов: “Конференцията за редки болести предизвика голям интерес”

Научно-практическа конференция под надслов „Ден на редките болести в България“ се проведе в София на 28-ми и 29-ти февруари. Срещата бе организирана под егидата на дружествата по ендокринология и неврология.

Във форума се включиха различни специалисти от столицата и страната. В рамките на два дни те коментираха теми като: Редките болести – предизвикателства за България; Дистонии; Редки болести като таргет за генна, транскриптомна и протеомна терапии; Предизвикателства пред един български Експертен център по редки ендокринни болести; Рискът от късната диагноза на секретиращите хипофизарни тумори; Хередитарна транстиретинова амилоидоза в България и др.

Представяме ви кратко интервю на акад. проф. д-р Иван Миланов, председател на Българско дружество по неврология:

Какви бяха темите на провелата се конференция, какво Ви беше интересно и кои бяха най-често задаваните въпроси?

Конференцията се провежда за първи път в България. Това беше така да се каже един пилотен проект, за да видим има ли интерес и интересът се оказа голям. Таргета бяха младите специалисти и те откликнаха.

Вие изнесохте лекция на тема „Фокални дистонии“. Какво представлява заболяването, какво е характерно за него и колко често се среща?

Темата на моята лекция беше продиктувана от едни малко познати заболявания, за които НЗОК за първи път започва да реимбурсира 100% лечението през тази година.

Как се класифицира заболяването?

Заболяването е наследствено от групата на дистониите. Характерно за него са непроизволните движения в областта на главата или очите, които правят пациента инвалид, който не може да работи и да живее нормално. Заболяването е от групата на редките заболявания, но е относително често. С прилагането лечение възстановяването е почти пълно.

Какво е новото в лечението?

Необходимо е на всеки 3 месеца да се инжектира в засегнатите мускули ботулинов токсин. Токсинът премахва мускулните спазми, без да нарушава движенията на мускулите и пациентът е здрав за 3 месеца.

Как действа инжектирането на ботулинов токсин?

Всъщност, токсинът парализира частично мускула, което премахва спазмите. Това лечение се прилага в света от преди 30 години и то е ново само за България. Все още няма достатъчно обучени невролози, които да го прилагат, но се надявам, че и това ще стане до месеци. Инжектирането не е трудно, но все пак са необходими умения.

Бойка Тодорова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email