Проф. Боряна Делийска: “При възрастения човек бъбрекът може да е здрав, но той е стар бъбрек”

От 21-ви до 23-ти в София, НДК, се проведе III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“. Един от гост-лекторите на събитието беше проф. Боряна Делийска, началник на Клиника по нефрология към УМБАЛ “ЦАрица Йоанна – ИСУЛ”.

Форумът бе интердисциплинарен. Вие като специалист, известен в областта на нефрологията, какво намирате за по-интересно като акценти и фокуси на събитието?

Темата е много добре подбрана и аз се радвам, че това е вече третата, традиционна конференция, защото населението застарява. На нас преди години, като млади лекари ни беше чудно когато видим 70-80-годишен човек.

Последната най-възрастна пациентка беше на 90 години и тя бе доста съхранена; имаше нужда от диализа. Т.е. ние трябва да сме готови и затова тази конференция е много ползотворна, просто защото проблемът за възрастните хора е много различен.

Те са приблизително както едно дете. И по отношение на лечение, и по отношение на хранене, и по отношение на грижа за този човек.

Тук, на конференцията обхващаме нещата от различен поглед, тъй като има особености – при диабет, в нефрологията, при хипертонията; едно е да лекуваш един 60-годишен или 40-годишен мъж с високо кръвно, а съвсем друго да лекуваш 80-годишен.

Т.е. конференцията обхвана различните аспекти и проблеми, които може да има един възрастен човек, защото при един възрастен човек да речем бъбрекът може да е здрав, но той е стар бъбрек. Но в същото време, неговият бъбрек може и да е стар и болен.

По този начин стои и въпросът със сърцето и пр. Така че това са едни много фини баланси и тънкости, които трябва да се знаят. Затова се възхищавам от проф. Георгиев за неговото желание да проповядва медицината в най-различен аспект пред колегите. Това е много полезно.

Известно е, че възрастните пациенти са коморбидни. Има ли някои заболявания все пак, които взимат превес при тях?

Аз показах един слайд, който сочи, че най-чести са някъде около 26 хронични заболявания при възрастния човек. С възрастта броят на хроничните заболявания се увеличава, като този пациент отива за различните си болести при различни специалисти.

Всеки един от тях назначава медикаменти и някакъв режим. И той се оказва с много хапчета и режими, които допълнително влошават начина му на живот. Така че комплексната преценка на един човек – не от една специалност, а от различни – е много важна. Т.е. много е важна колаборацията между отделните специалисти.

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email