Репахерб – успокоява симптомите при хемороиди

Ректалната маз Репахерб е медицинско изделие, предназначено за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения (като екзема и анална фисура). Приложено локално като ректална маз или свещички покрива и предпазва епидермиса. Осигурява ефективна грижа за възпалената и сърбяща кожа и така допринася за нейното възстановяване. Намалява изсушаването, подпомага заздравяването на раните и понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация.

Репахерб е разработен с екстракти от натурални билки – невен, лайка и листа от хамамелис. Невенът има противовъзпалителен ефект, като действа и антибактериално и антиоксидантно. Лайката от своя страна обезболява, успокоява сърбежа и подпомага зарастването, а хамамелиса има венотоничен и вазоконстрикторен ефект, предпазва кожата от изсушаване и също така притежава антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Освен букета от билки, в състава си Репахерб има и молекулата Сукралфат (Sucralfate), която притежава свойството да се свързва с всички разязвени повърхности и осигурява защитен слой до възстановяване на разранената лигавица. Сукралфат е регистриран като лекарство в Западна Европа и САЩ за лечение на дуоденална язва, като на този етап в България не е регистриран. Използва се при лица над 18 години и не се употребява повече от 8 седмици.

Какви са предимствата при прием на Sucralfate?

 • Облекчава бързо болката
 • При перорален прием снижава гастралните микрокръвоизливи и загубата на ДНК при пациенти приемащи аспирин
 • При перорален прием има сходен ефект с omeprazole при превенция на стомашна препилорна язва
 • Подпомага възстановяването след оперативна намеса

Каква е историята на хамамелиса?

През 1932 г. the British Pharmacopoeia създава монография за Extractum Hamamelidis Liquidum. Този течен екстракт се получава чрез просмукване на 1000 g умерено груб прах хамамелис и алкохол 45%. Крайното съдържание на етанол е 32 до 40% V/V, а препоръчителната доза: 2 до 4 ml. Лекарствената употреба на хамамелис е докладвана от Gathercoa & Wirth, 1936 (WHO monographs, 2002). Билковата субстанция и някои билкови препарати от хамамелис също са споменати в Hager’s Handbuch (List and Horhammer, 1969-1979). Екстрактът от алкохолна течност (воден дестилат на т.нар. „вещерски лещник“ (1:2) става официален във Фармакопеята на САЩ през 1882 г. (Millspaugh, 1974 г). В САЩ хамамелисът се използва в няколко ОTC лекарства в комбинация с алое. В настоящето, Австрия, Белгия, Дания, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, hamamelis e с лекарствени регистрации от ЕМА.

Какви са основните приложения на хамамелиса?

При външна употреба се използва при рани, ухапвания от насекоми, хемороиди, тежест в краката/варикозни вени и разранявания. Освен това, като разтвор се прилага и за гаргара на устата и гърлото и при дразнене на очите.

При вътрешно приложение се употребява при диария/колит, хемороиди, варикозни вени, менорагия, дисменорея и епистаксис (кървене от носа).

Какви са основните качества на хамамелиса?

 • Венотонично действие
 • Вазоконстрикторно действие
 • Адстрингентно действие
 • Противовъзпалително действие
 • Антиоксидантно действие – Инхибира продукцията на цитокина IL-8 под действието на пероксид и предпазва фибробластите от увреда
 • Anti-aging действие върху кожата
 • Антибактериално и анти-вирусно действие in vitro

Какъв е начинът на приложение на Репахерб?

Репахерб може да се използва при бременни и кърмещи жени. Не се препоръчва при лица под 18 години.

Repaherb ректална маз се поставя в областта на ануса или в ректума чрез приложения апликатор, след измиване, в количество колкото грахово зърно, в рамките на 1-2 седмици, но не повече от 4 седмици.

Repaherb ректални супозитории се поставят по една след освобождаване от опаковката съобразно указанията, веднъж или два пъти дневно в ректума, по възможност след измиване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email