Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Д-р Стаматия Сотирия: Немалко от младите лекари заминават да специализират в чужбина

Вчера ви представихме две интервюта, които направихме с част от новозавършващите лекари – випуск 2019 на МУ-София. Преди ден те официално получиха дипломите си в НДК.

Тази година Хипократова клетва положиха 442-ма млади лекари. От завършилите медици 237 са българи, а 205 са чужденци. Сред тях има представители на Гърция, Кипър, Италия, Англия и др.

Днес ви представяме интервю с един от представителите на чужденците – д-р Стаматия Сотирия, Гърция

Ако се върнете назад във времето, отново ли бихте записали да учите Медицина?

Днес (вчера – бел. ред.) положихме Хипократова клетва, което е един от най-важните моменти за нас. Надявам се, че всички ще бъдем добри лекари, които ще помагат да пациентите си.

Специално аз много държа на Медицината и харесвам професията си. Останах много доволна от София като град, от обучението си тук и пр. И ако отново трябваше да избирам къде да се обучавам, пак бих избрала МУ-София.

Какво ще специализирате?

Вътрешни болести, а след това – или онкология, или ревматология – още не съм решила окончателно.

А къде ще продължите обучението си – тук или в Гърция?

В Гърция, като ще комбинирам и някоя друга западноевропейска държава.

Как бихте оценили нивото на обучение в България, спрямо останалите европейски държави?

В България нивото е много добро по отношение на останалите страни на Балканите. Другите, западноевропейските столици се смятат за по-напреднали от България и предоставят повече възможности.

Според мен обаче това не е точно така, тъй като тук обучението е на високо ниво, а студентите – много добри.

Вие лично какво смятате, че трябва да се промени в системата на здравеопазването у нас, за да останат в страната ни повече млади лекари?

Това е проблем не само за България, но и за Гърция. Немалко от младите лекари заминават да специализират в чужбина, като след това част от тях се връщат, но други остават в Западна Европа.

Според мен няма нищо лошо в това да заминем и да надградим знанията си в Западна Европа, но е хубаво това, което сме научили там, да се върнем и да го приложим тук, в страните си като ноу-хау. Трябва обаче също да се подобрят условията и възможностите за развитие в болниците ни, както и да се увеличи заплащането на лекарите.

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email