Д-р Цветелина Танева: “Мускуло-скелетната патология бе фокус на последната Radiology Together”

Последното за годината издание Radiology Together (RT) се състоя на 14 декември в гр. Варна в УМБАЛ „Света Марина” и бе посветено на мускуло-скелетната система. На срещата присъстваха близо 45 студенти по медицина, специализанти по Образна диагностика, млади специалисти и експерти в областта на мускуло-скелетна система.

Radiology together съществува от 2016г. и е създадена ОТ и ЗА специализанти по Образна диагностика от цяла България, като идеята е да се срещаме и обединяваме и да обменяме опит, труд, знания и други медицински и немедицински интереси,” сподели за д-р Цветелина Тенева, специалист по Образна диагностика (УМБАЛ “Св.Марина”- Варна), която заедно с д-р Глория Адам (Аджибадем Сити клиник – София) организираха събитието.

Д-р Тенева, кои са най-често срещаните мускуло-скелетни патологии?

Разбира се, че счупванията на дълги кости – раменна кост, бедрена кост, прешлени, плюс увреда на менискус при спортисти.

Кои са образните методи, отчитащи тази патология?

Както при повечето системи и органи, това, с което винаги започваме образно-диагностичния си алгоритъм, е стандартна рентгенография в 1 или 2 проекции на засегната област. Това важи особено силно за МСС (мускулно-скелетни смущения), където в много случаи една рентгенография е достатъчна за правилна диагноза или насочване дали патологията е малигнена, или бенигнена.

По-специализирано: за костната част на МСС по-добрият метод на избор е компютърна томография (КТ), а за мекотъканната (мускули, лиgаменти, менискуси, съдове, хрущяли, костен мозък) – магнитно-резонансна томография (МРТ). Само в някои специални случаи и узлтразвук (УЗ) може да бъде от полза, напр. при лигаментарна увереда на Ахилесовото сухожилие, при ставен излив, при малките ставички на ръцете при артрит и др.


Въпросите към д-р Тенева са инспирирани от широката научна програма, която бе представена. В нея бяха включени теми като: спешни нетравматични състояния на гръбнака (д-р Дарина Иванова), остеомиелит (д-р Гергана Дякова), артрити (д-р Цветослав Георгиев), аваскуларни костни некрози (д-р Иван Плачков), костни тумори (д-р Венелина Гандилева) и два случая от практиката, представени от д-р Георги Иванов и д-р Тенева.

Кои състояния на гръбнака са спешни нетравматични и как изглежда неотложното рентгенографски?

Тези, които не са свързани с фрактура на спиналния комплекс и засягат спиналния канал и/или диска като септичен дисцит, миелит, спинален инсулт, хеморагия, като за повечето случаи е необходима МРТ.

Има ли разлика в изображението между първичнин костни тумори и костни метастази?

Почти няма общо в изобразяването на двете патологии, тъй като обкновено първичните костни малигнитети са солитарни, големи лезии със значителна перифокална компонента, докато костните метастази са по-скромни.

Върху какъв клиничен случай се спряхте и защо?

Синдром на Kimmerle/foramen arcuatum, защото е лесна, но интересна аномалия на първия цервикален прешлен, придружена с чести симптоми при пациентите.

От разговорът ни също стана ясно, че чрез докладите си и представянето на случаи, участниците в Radiology Together се учат взаимно не само от грешките си, но и от напредъка си. Организацията е под егидата на Българското дружество по кардио-торакална радиология. Мотото на RT е „Да работим заедно“, а целта – създаването на общност, в която да общуват и обменят опит в работна и неформална обстановка начинаещи и техните учители.

Анелия Николова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email