Доц. Атанас Кацаров: Мускулно-скелетната болка е най-разпространеният вид болка в човешкото тяло

На 15 октомври в хотел Маринела, София се състоя Фармацевтичен симпозиум на фирма A&D Pharma под наслов – „МИСИЯ – динамичен живот“. Събитието събра над 600 фармацевти от София, като  главният от акцент беше най – новият и иновативен лекарствен продукт от семейството на Нурофен – Нурофен 200mg лечебен пластир. Той бе представен от доц. Др. Атанас Кацаров, специалист по ортопедия и травматология Другата част от вечерта беше посветена на останалите лекарствени продукти за болка от семейството на Нурофен.

Доц. Кацаров, ще обясните ли как мускулно-скелетната болка влияе на качеството на живот?

Мускулно-скелетната болка е най-разпространеният вид болка в човешкото тяло и е най честото оплакване при пациентите като цяло. Тя съпътства ежедневието на всеки човек- при някои е хронична, при други е остра и появата й е още с първата физическа активност на човека. От детска до старческа възраст, тя съпътства целия живот, нарушавайки неговото качество. Поради всички тези причини ние търсим начин да се справим с болката.

Какво е мястото на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) при този вид болка?

Те са първа линия на лечение при мускулно-скелетната болка и това не е тайна, защото и самите пациенти са запознати с тези ефекти на НСПВС. Този клас лекарствени продукти са създадени през 60-те години на миналия век и тогава се бележи техния бум.

В последно време НСПВС се разделиха на неспецифични и специфични въз основа на атакуваните рецептори. Ибурпофенът например е неспецифичен, защото действа на циклооксигеназа 1 и 2 (COX1 и COX2) в каскадата на болката и възпалението. Тоест при приема на ибупрофен се спира болката и не се развива възпаление.

Какво можете да разкажете за Нурофен пластир?

Лечебният пластир на Нурофен се отличава първо със своята форма на приложение, а именно локално в зоната на болката при симптоми от опорно-двигателния апарат.

Той е изключително подходящ като средство с постоянен ефект през цялото денонощие. Същевременно с една минимална доза, едва 3 % от максималната дневна доза, може да постигне един чудесен ефект. Няма друг подобен пластир на пазара.

Колко време може да се използва лечебният пластир на Нурофен?

Проучванията показват, че максималният му ефект е до петия ден, но  моят опит с пациентите показва 7-10 дни.

Има ли странични ефекти върху гастроинтестиналния тракт?

Не, няма такива, защото се заобикаля стомашно-чревният метаболизъм. Интересно е да се каже, че специфичните СОХ2 инхибитори бяха създадени именно затова – поради нежеланите реакции от страна на стомашно-чревния тракт.

При тях обаче много сериозно се повиши рискът от инфаркт. Общо взето по-малкото зло е увреждането на СЧТ, отколкото сърцето и сърдечно-съдовата система.  При Нурофен пластир това е избегнато и единствените странични ефекти са свързани с евентуална кожна иритация, само когато пациенът страда отсвръхчувствителност към ибупрофен, което обаче е изключително рядко срещано.

Какви са показанията за Нурофен пластир?

Пластирът може да се използва при всеки вид подостра и хронична болка на опорно-двигателния апарат.

Остра болка, свързана със счупване, навяхване и разтежение в първите 24 часа от травмата не се повлиява толкова ефективно, защото чак след това започва първоначалното възпаление. В подострия момент обаче, на 72-рия час може да се приложи лечебният пластир.

Хроничните оплаквания от мускулно-скелетната система, свързани с ревматични оплаквания, инсерционити, синовити, тендинити и т.н. се повлияват ефективно. Нурофен лечебен пластир е едно надеждно средство, когато друго не помага. Той е средство на избор при хронично възпаление на опорно-двигателния апарат.

Бойка Тодорова

Д-р Ана-Мария Младенова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email