Проф. Красимир Антонов: Данните от Конгреса по хепатология демонстрираха как може да се овладее порталната хипертония

В периода 29-30 ноември се проведе V Национална Конференция по Хепатология под надслов „Портална хипертония”. Двудневният форум съдържаше най-разнообразни теми, представяне на проучвания и резултати, а специалистите имаха възможност да обменят опит с колеги от цялата страна.

Председателят на Българското дружество по гастроентерология (БДГЕ), проф. Красимир Антонов, даде специално интервю за нас.

Проф. Антонов, проведохте Национална конференция по Хепатология. Бихте ли очертали по-интересните теми и по-иновативните моменти от форума?

Същинската част, научната, на практика се проведе през втория ден на форума (30-ти ноември – бел. ред.), а през първия ден имахме възможност да чуем какви са постиженията в областта на лекарствените терапии, представени ни от индустрията.

Темата на конференцията бе „Портална хипертония“, във всичките й клинични аспекти. От тази гледна точка, предполагам, че за публиката бе важно това, че става въпрос за усложнение на чернодробната цироза.

Докладите, които бяха представени показаха как това състояние може да бъде овладявано, може да бъде проследявано, менажирано и на тази база да се постигне по-голяма ефективност при лечението на тези състояния. Всяка лекция си имаше своето важно място и тази мозайка изгради една обща картина.

Какво послание или препоръка бихте отправили към колегите си, особено към по-младите от тях?

Бих ги посъветвал да следят новостите, а ако има нещо, което не съвпада с техните познания или среща неразбиране – да бъдат активни и да питат, защото както видяхте на събитието ни бяха поканени едни от най-добрите специалисти. Т.е. сега е моментът да се научи повече и да се уточнят въпросите, които предизвикват дискусии.

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email