МУ-Плевен изпрати 80 новзавършили лекари

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 80 абсолвенти от България, Сърбия, Украйна и Македония придобиха образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”.

Средният успех на Випуск 2019 млади лекари е Много добър 5.22 с двама „Златни Хипократи” и висок брой отличници – 29. За висок успех дипломантите бяха наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи и някои пособия, с които да започнат лекарската си практика.

Първенци на випуска, завършили с пълно отличие от курса на обучение и държавните изпити, са д-р Виктор Веселинов Петров и д-р Венелина Валентинова Гандилева. Те бяха наградени с позлатен плакет „ Златен Хипократ“. Отличниците на випуска бяха поздравени своите колеги и отговориха на приветствията на ректора проф. д-р Славчо Томов и на официалните гости.

От същия випуск през април 2020 г. се дипломираха и 93-ма чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина”. Младите чуждестранни лекари са граждани на Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Дания, Индия, Швеция, Казахстан и Нигерия.

По покана на Академичното ръководство на МУ – Плевен специален гост на събитието тази година, който изнесе академично слово за младите лекари от Випуск 2019, бе проф. Пламен Джуров – български композитор, диригент и общественик, професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Завършил е Българската държавна консерватория с три специалности: пиано, композиция и дирижиране. Професор Джуров е започнал работа като диригент в Плевенската филхармония. Дирижирал е чужди оркестри в Русия, Германия, Мексико, Алжир, Куба и Северна Македония.

Диригент е на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 1988 г. Председател е на Фондациите „Международен конкурс за млади оперни певци Борис Христов“ и Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.