Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Доц. Атанас Кацаров: Лечебният пластир с ибупрофен е много ефикасен, безопасен и удобен

На 15 октомври в хотел Маринела, София се състоя Фармацевтичен симпозиум на фирма A&D Pharma под наслов – „МИСИЯ – динамичен живот“. Събитието събра над 600 фармацевти от София, като  главният от акцент беше най – новият и иновативен лекарствен продукт от семейството на Нурофен – Нурофен 200mg лечебен пластир. Той бе представен от доц. Др. Атанас Кацаров, специалист по ортопедия и травматология Другата част от вечерта беше посветена на останалите лекарствени продукти за болка от семейството на Нурофен.

„Болката представлява неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано и актуално или потенциално увреждане”, цитира определението на Европейската асоциация за изучаване на болката доц. Кацаров.

Човешкото тяло има многобройни болкови рецептори, наречени ноцицептори, представляващи свободни нервни окончания, които са специализирани да отговарят на вредни стимули. Само по кожата има около 5 млн. ноцицептори.

„Интересното е, че с увеличаване на възрастта болката в ставите нараства, а честотата на главоболието намалява”, заяви специалистът. Влиянието на болката в опорно-двигателния апарат е изключително, защото засяга все по-голям брой пациенти, наблегна той и допълни: „Тя се характеризира с бързо отшумяване и внезапна повторна поява, като интензитетът й може да е още по-голям.”

Затруднението за медицинските специалисти идва от желанието на пациентите да се справят с болката без непрекъснато да приемат лекарства, обясни доц. Кацаров и добави, че първо средство на избор според европейските ръководства са локално действащите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). „Най-общо техните фармакокинетични ефекти са аналгетичен, антипиретичен и противовъзпалителен като първото средство, което идва на ум на вас като фармацевти и на нас като лекари е ибупрофен”, каза доц. Кацаров.

Ибупровенът представлява широко използвано НСПВС, което облекчава болката чрез инхибиране на простагландиновата синтеза. „Любопитното е, че СЗО включва ибупрофена като едно от най-необходимите лекарства във всяка здравна система”, заяви той.

Най-новият член в семейството на Нурофен е специално разработеният пластир.  „Това е първият лечебен пластир в България с 24-часово освобождаване на ибупрофен”, обясни специалистът. Активното вещество е разтворено в залепващия слой, то е неразтворимо във вода и по тази причина не може да се изпари и да доведе до сбръчкване на пластира. Специалното лепило в продукта спомага за правилно прикрепване към ставата и за непрекъснатото освобождаване на ибупрофен в рамките на 24 часа.  „Най-добрият ефект започва да се наблюдава на втория час от поставянето на пластира”, обясни доц. Кацаров.

Доц. Атанас Кацаров:  Лечебният пластир с ибупрофен е много ефикасен, безопасен и удобен

Клиничните проучвания показват осезаемо облекчение на болката при 92% от тестваните пациенти, изтъкна той. Освен с висока ефикасност, лечебният пластир на Нурофен се характеризира и с добър профил на безопасност: „Има изключително добър профил на локална поносимост, близък до 100% при 2 последователни дни на лечение”, каза специалистът.

Лечебният пластир не бива да се поставя на напукана или с нарушена цялост кожа, както и върху лигавици. Освен това е необходимо да се избягва излагането на пряка слънчева светлина на участъкът, на който е поставен продуктът. Показанията, при които може да сеприложи  пластирът на Нурофен са остра локална болка, мускулни разтежения, луксации, леки травми с близост до дисталните части на крайниците и ставите.

Пластирът е особено ефикасен при ентезопатии, тендинити, бурсити, интеркостална болка, дегенеративни ставни заболявания и др. „Същевременно локалното действие на пластира може да се комбинира много добре и и с всеки друг от Нурофените за болка”, поясни доц. Кацаров.

„В заключение мога да кажа, че лечебният пластир на Нурофен е много ефикасен, безопасен и удобен”, каза специалистът.

Бойка Тодорова

Д-р Ана-Мария Младенова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email