Проф. Юлия Джоргова: “Сърдечната недостатъчност е основният проблем на кардиологията днес”

В периода 17-20 октомври 19 г. в Правец се състоя ІX Национален конгрес по интервенционална кардиология. Събитието събра над 230 регистрирани участника, и множество чуждестранни лектори и фармацевтични компании в обстановка, която достигна стандартите и визията на най-големите световни форуми.

Проф. д-р Юлия Джоргова от болница “Св. Екатерина” даде специално интервю за нас по повод на събитието.

Проф. Джоргова, Вие бяхте модератор на последните две сесии от случаите на живо. Какво представиха колегите Ви?

И двете сесии бяха изключително интересни, защото се представиха новостите в интервенционалната кардиология. Колегите представиха най-новите методики в световен аспект. На сутрешната сесия имаше много трудни случаи на дифузно увредени съдове, работещи след поставяне на байпас.

Хирургичните байпаси се запушват често, а работата на инвазивните кардиолози е усложнена, защото, поставяйки байпас се ускорява калцифицирането на съдовете, а оттам и рискът от реоперация.

Голям интерес предизвика и поставянето на живо на стент на гръдната аорта на 16-годишно момче с вродено стеснение на аортата. Цялата манипулация бсе извърши в рамките на 15-минути, а това дете ще може да води нормален живот от тук нататък.

Последната сесия представи предизвикателствата при поставянето на транскатетърните клапи. И трите клапи станаха бързо и безболезнено.

Какви са технологичните пробиви в областта на интервенционалната кардиология?

Сутринта бяха показани два апарата на пазара. Единият е отдавна наличен – ротаблатор, който с ротации изчиства калция в съдовете.

Другият апарат е относително нов, представляващ ултразвуково разбиване на калция в съда. Резултатите му са много обещаващи при дифузно болни със стволови стенози пациенти.

Какво на Вас лично Ви бе най-интересно от представените неща на конгреса?

Представиха се и много необходими и трудни за България методики за изобразяване вътресъдово и функционално в коронарните артерии.

За съжаление тези техники, с които ние може да проследим дали правилно е поставен стентът, да установим значимостта на стенозата и дали е добре разтворен стентът, не се реимбурсират в България. Тези методики са много важни, а използването им подобрява резултатите забележимо след една интервенционална процедура.

Проф. Юлия Джоргова: "Сърдечната недостатъчност е основният проблем на кардиологията днес"

Какво е бъдещето на кардиологичните заболявания?

Един от гостите на конгреса коментира, че медицината е социална професия, която върви редом с най-разпростанените заболяванията в обществото.

Докато навремето са били водещи инфекциозните заболявания, включително и тези на сърцето, като ревматизма, постепенно, с подобряване условията на живот, ревматизмът изчезва и се появява коронарната болест, защото хората са по-пълни и живеят по-нездравословно.

Сега обаче огромният проблем в медицината е сърдечната недостатъчност, първо, защото се е подобрила кардиологията и хората, които преди са щели да загинат, сега са живи и второ, защото населението застарява и в един момент голямо количество пари ще се концентрират в тази посока.

Десислава Накова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email