Д-р Ангел Кунчев: Грипната епидемия се очаква през януари и февруари

Рано е за грипа. В края на ноември ще започнем да установяваме първите случаи. В края на януари и първите седмици на февруари очакваме пика на грипа. Това каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

По думите му все още не е късно за поставяне на противогрипна ваксина. Той посочи, че е нужно да дадем на организма си около 20 дни след ваксината, за да изградим имунитет.

“Тази ваксина е сезонна. Те не стоят на склад. В края на сезона се унищожават. В страната ни са внесени два пъти повече ваксини от миналата година.”. “Всяка година има недостиг на ваксини в света”, коментира д-р Кунчев. Той даде пример със САЩ, където безплатни ваксини са били давани след лотария.

“Ваксините за сезона ще бъдат налични, увери той. Ако искате да си поставите от безплатните ваксини, трябва да го заявите при личния си лекар. Той ще прецени кои са пациентите, които са най-нуждаещи се от подобна защита от медицинска гледна точка”, стана ясно от думите на д-р Кунчев.

“Грипните щамове, които се очаква да ни атакуват тази година са “Бризбейн” и “Канзас”, както и “Ямагата” и “Виктория”. Смятам, че водещ тази година ще е “Канзас”, каза още д-р Ангел Кунчев.