Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Мери Ганчева: Дерматологията е свързана не само с красотата, но и с редица заболявания, както кожни така и вътрешни

Българското Дерматологично Дружество (БДД) организира XX Юбилейна Национална конференция. В рамките на събитието ежегодните XXVIII Софийски дерматологични дни „Проф. Асен Дурмишев“ гостуваха на Конференцията в к.к. „Албена“ (26-29 септември 2019 г.).

Това доведе до провеждането на най-големия дерматологичен форум в страната за 2019 г. В събитието се включиха над 250 делегати с интереси в областта на дермато-венерологията, 7 чуждестранни лектори; проведоха се 15 пленарни лекции; акцентира се върху рядко наблюдавани клинични случаи и новостите от индустрията.

Специално интервю за Medical News даде проф. д-р Мери Ганчева, дм, специалист дерматолог, завеждащ сектор Дерматология и венерология в City Clinic-София:

Проф. Ганчева, бихте ли споделили какви са впечатленията Ви от конгреса тази година?

Тази година съчетахме две събития, а именно двадесетата юбилейна национална конференция, успоредно със софийски дерматологични дни, които се проведоха в к.к. „Албена“, а не в София, както обикновено.

Програмата беше изключително богата, модерна и нова. Иновациите касаят всички достижения по отношение на дерматозите, както и терапевтичните стратегии, които ни предлагат различните фирми и пр. Конференцията бе на световно ниво, с толкова много презентации, че работехме успоредно в две конферентни зали.

Така колегите слушаха приоритетно клинични случаи, пленарни лекции и симпозиуми. Важно бе и участието на чуждестранните лектори. В техните лекции се презентираха булозни дерматози, псориазис, сифилис. Имахме възможност да чуем от чуждестранен лектор за естетичната дерматология, за прилагането на ботулинов токсин в специфични зони.

Впечатли ме много хубава хистопатологична презентация от наш колега българин, който работи в Цюрих и оглавява една от местните дерматопатологични клиники.

Моите презентации бяха в областта, в която работя, а именно васкулити и специфични антитела при диагностиката на васкулити. Другите ми лекции бяха посветени на новостите в лечението на хиперпигментациите – патология, която засяга все повече активни хора и е доста трудна за лечение. Имах и презентация, засягаща сухата кожа и възможностите за повлияване.

 В друга лекция говорих за микробиома на кожата. Една от най-важната функции на човешкия микробиом е поддържането на хомеостазата в това число имунния баланс. Общият геном на микроорганизмите, които обитават човешкото тяло представлява допълнение към човешкия и така човекът става една ходеща екосистема.

Като обобщение, мога да кажа, че дори като слушатели бяхме сериозно облагодетелствани с подобна богата научна и практическа програма.

Бихте ли ни разказали повече за хиперпигментациите по кожата например,  вследствие на акне и за тяхното лечение.

За постинфламаторните хиперпигментации при акне се провежда терапия, която е като за постинфламаторните хиперпигментации по цялото тяло. Има вече специфични методи за лечение в различни обасти на триене като лакти, колена, области, които са силно чувствителни – като гениталии, като хлоазми и мелазми, които са на базата на хормонални нарушения.

Стратегията е в повлияване на възпалението – на първо място. На второ място – в ограничаване на меланиногенезата с блокиране на тирозиназата – ензим, който е отговорен за продукцията на меланин. На трето място, целим бързо обновяване на най-повърхностния слой в stratum corneum, където се натрупват корнеоцити, изпълнени с меланин.

В терапията се включват различни нови компоненти, които се базират на продукти, които се извличат от растения и по този начин се намалява увреждането на кожата, като по-малко се работи както до неотдавна с познатите досега активни субстанции като кортикостероиди и др.

Проф. Мери Ганчева: Дерматологията е свързана не само с красотата, но и с редица заболявания, както кожни така и вътрешни

Бихте ли ни разказали как и дали може да повлияем често срещан проблем при мъже и при жени, а именно – косопада.

И тази тема бе разисквана на конгреса. Имаше симпозиум, както и лекция от чуждестранен лектор, който говори за трихология, за начин на изследване на косъма, за обективизация на промените в косъма.

За лечението на различните видове алопеции има различни специфики, в зависимост от това дали се касае за андрогенна алопеция или дефлувиум, който е на база навлизане на повече клетки във фаза телоген.

Прилагат се специфични локални средства, навлизайки със сериозна сила, а и хранителни добавки, които също повлияват кръвообращението на космения фоликул и ускоряването на растежа му и влияят върху укрепване на кератина.

Дерматологията набира голяма популярност сред младите лекари. На какво се дължи това според Вас?

Дерматологията е свързана с най-големия орган в човешкото тяло – кожата, която се вижда. Когато човек вижда нещо, той иска да го промени, подобри, да премахне проблемите и заради това може би младите изхождат от идеята да повлияват на красотата.

Може би си мислят, че дерматологията е свързана само с красотата, но това съвсем не е така. Голяма част от дерматологичните заболявания всъщност са проява на някоя от вътрешните болести.

Считам, че повишеният интерес е свързан и с естетичната дерматология, която е може би по-интересна и по-атрактивна.

Тъй като вече пациентите имат желание продуктите, които ползват за грижа за кожата си и проблемите свързани с нея да са на растителна основа, считате ли, че те са достатъчно ефективни и биха могли да заместят вече установено ефективните си аналози?

Категорично да, ефективни са. При условие, че са на растителна основа не биха могли да носят наименованието лекарствено медицинско изделие, но дори наречени „дерматокозметика“ са абсолютно ефективни. Извличат се специфични съставки, които по химична структура наподобяват активните съставки, които познаваме.

Билките и от България, и от чужбина, които се влагат в тези продукти подобряват локалния статус, поради което подкрепям тези медико-козметични продукти, които са на базата на извлеци от растения.

Магдалена Близнакова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email