Проф. Мехмет Унган: Няма държава в Европа, където Общата медицина да е организирана перфектно

Лекарите от първичната медицинска помощ трябва да са най-подготвените, да имат широк кръг от познания в областта на медицината, защото първи посрещат пациентите.

Около тази идея се обединиха участниците в XI-та научна среща-обучение на Сдружението на обучителите и изследователите в България по Обща Медицина (СОИБОМ), в която се включиха представители на над 30 държави. Форумът се проведе от 27 от 29 септември 2019 г. в хотел „Метрополитън“ в София.

Специално интервю за нас даде проф. Мехмет Унган, президент на Световната организация на общопрактикуващите лекари – World Organization of Family Doctors (WONCA Europe)

Проф. Мехмет Унган, Вие в качеството Ви на президент на WONCA Europe бяхте един от специалните гости на събитието. Бихте ли споделили първо впечатленията си от конференцията, която се проведе в София?

Това е единадесетият форум, който се провежда доколкото правилно съм запомнил. Хубавото е на тази конференция е, че се срещат много партньори, специалисти, които работят съвместно; неслучайно нашата организация адмирира и одобрява тези срещи. Дискусиите, които се провеждат, въпросите, които се задават и проблемите, които се поставят на дневен ред са един много добър подход, особено що се отнася за Фамилната медицина и нейното развитие занапред.

Вие имате богат опит в областта на Фамилната медицина. Какво бихте препоръчали на лекарите в България?

Преди всичко да залагат на възможно повече дискусии. Всеобщо решение няма и всяка страна търси своите подходи, възможности и опит в тази област. Няма държава в Европа, където ситуацията и нещата да са перфектни. Всички те имат своите едни или други проблеми. Важното е обаче да се говори за тях, те да се обсъждат и да се намират решения.

Според мен у вас базата е изградена и е добра. Просто трябва да се подпомагат личните лекари и да се наблегне на обучението още в университетите.

Вие работите по правилата на ЕС, спазвате техните закони и пр. Ако аз например бях здравен министър, образователен министър или ректор, то бих акцентирал да привлека повече лекари в областта на Общата медицина още на ниво обучение.

Ако трябва да отправите своеобразно послание, особено към по-младите лекари – какво би било то?

Преди всичко – погледнете числата. Четете и ще установите колко е всеобхватна Общата медицина. Както бе отбелязано и от един от участниците в тази среща – вероятно не е толкова сложно да станеш специалист в определена медицинска област, а по-скоро да бъдеш добър лекар.

Мария Радмилова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email