Проф. Гилбърт Шорлеммер: Добре е държавата да подкрепя медицината; от това зависи благополучието на обществото

В началото на септември в София се проведе
Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (WSCTS). Проф. Гилбърт Шорлеммер, съдов хирург от САЩ, член на Международния организационен комитет на конгреса на WSCTS 2019, даде специално интервю за нас.

Проф. Шорлеммер, споделете Вашите впечатления от 29-тия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия (WSCTS), който се проведе от 6-ти до 8-ми септември 2019 г. в София, НДК.

Смятам, че проф. Генчо Начев, президент на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия (WSCTS 2019), е свършил отлична организационна работа.

Много професионално и добре бяха подбрани темите, които бяха представени по време на срещата, като бяха обхванати ключовите специалности, представени от известни международни лекари – кардиохирургия, гръдна и съдова хирургия.

В този смисъл, мога да кажа, че България се представи на световно ниво като организация и логистика на конгреса.

На откриването на форума бяха министър-председателят на България Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев. Присъствието на подобни държавни фигури, важно ли е за Вас и евентуално защо?

Да, смятам, че е важно, тъй като по този начин се вижда до каква степен са склонни представителите на дадена държава да подкрепят системата на здравеопазването и постиженията в областта на медицината.

Още повече, че е известно колко са съществени инвестициите и прогресът в областта на здравеопазването за самото общество като цяло.

В много страни обаче това не се прави, което е проблематично и неслучайно в подобни ситуации обществото е склонно да критикува своите управляващи.

За мен е важно и добре, че все пак има държави, в които правителствата и представителите на държавната власт осъзнават колко е важна нашата работа, как от нея зависи просперитета и благополучието на нацията като цяло, защото здравето е един от най-съществените показатели за нивото на качество на живот.

Бяхте и сред лекторите на конгреса в областта на съдовата хирургия. На какво акцентирахте като тематика пред аудиторията?

Самият аз се занимавам преди всичко със заболяванията на аортата, така че презентациите ми бяха по тази тематика. В една от лекциите си се спрях на подхода при торако-абдоминалните аортни аневризми, а друг от докладите ми бе посветен на абдоминалните аортни аневризми; какви са новите подходи, в кои случаи можем да бъдем по-агресивни и пр.

Както е известно, аневризмите на аортата са тежко съдово заболяване. В немалко случаи то може да завърши с фатален край или тежка инвалидизация.

Има два основни типа патология – дисекиращи аневризми на аортата и аневризми на аортата. Съобразно вида и локализацията на процесите, се провежда различен тип лечение. Обикновено се налага партньорсво, колаборация между съдови хирурзи и ангиолози, ендоваскуларни кардиолози и кардиохирурзи.

Какво послание бихте отправили към колегите си в България; преди всичко към по-младите от тях?

Смятам, че едно от най-съществените неща през последните години е налагането на минималноинвазивните интервенции и в нашата област. В този смисъл – нека да следят иновациите в своята област, да надграждат знанията си, да трупат и обогатяват опита си. А това се постига с много работа, но и с посещение на форуми като този, който проведохме през тази година в София.

Мария Радмилова


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email