Д-р Радислав Наков: Честотата на стомашно-чревни оплаквания у нас се увеличава

Д-р Радислав Наков, дм е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, член на управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и председател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. Д-р Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на БЛС за 2017 г „Ти си нашето бъдеще“.

Завършва медицина 2013 в Медицински университет –София, провеждал е специализации в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура през 2017г. Има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания.

Научните му интереси са възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологичните прояви при транстиретинова амилоидоза.

Д-р Наков, има данни, че броят на хората със стомашно-чревни оплаквания все повече се увеличава. Какви са причините, водещи до тези нарушения?

Данните от проведени проучвания сочат, че в действителност такъв вид оплаквания са най-честата причина за преглед при гастроентеролог и една от най-честите причини за посещение при общопрактикуващите лекари. Според последните препоръки (Рим IV от 2016 г.), между 10 и 15% от населението на развития свят. В България честотата на тези оплаквания е още по-голяма..

В повечето случаи те влизат в групата на функционалните гастроентерологични състояния. Разбира се, първо трябва да се изключат всякакви други сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.  

Все още няма ясно дефинирана причина за появата на тези оплаквания. Има няколко теории. Според едната от тях голямо влияние оказва стресът. Смята се, че има нарушена връзка между централната нервна система и дебелото черво, стомаха, хранопровода или който и да е друг орган на гастроинтестиналната тръба. Реално мозъкът изпраща едни сигнали до червата, но те просто не ги изпълняват. Затова пациентът може да има подуване в стомаха, газове, болки, спазми, трудност при преглъщане.

Друг тип причина за развитието на такъв тип оплаквания е промененият състав на микроорганизмите, които живеят в нашата храносмилателна система, и генетичната информация, която носят. Това се нарича микробиота.

Тази теория става все по-популярна през последните години, развива се все повече. Вече има методи за изследване на състава на микробиотата на пациента и на базата на тях се повлияват с различни медикаменти, добавки или друг вид терапии.

Друга популярна теория е за нарушения мотилитет. Той може да се повлияе както от прокинетични медикаменти, така и от фитопрепарати, които значително подобряват подвижността на храносмилателната система.

И последният фактор, на който се отдава значение, са хормоните в гастроинтестиналния тракт. Интересен е фактът, че голям процент от хормоните в човешкия организъм са в дебелото и тънкото черво, както и в останалата част на храносмилателната система. Техният баланс понякога се нарушава и това води до оплаквания.

Непрекъснато се говори за синдрома на раздразненото дебело черво. Какво точно представлява той и какви са предпоставките за неговата поява?

Синдромът на раздразненото черво е най-популярното от тази група функционални заболявания на гастроинтестиналния тракт. То е състояние, при което пациентът поне веднъж седмично има коремна болка през последните 6 месеца.

Свързано е и с промяна в ритъма на дефекация, т.е. може пациентът да е със запек, може да е с разстройство, редуване на запек с разстройство, както и с промяна във формата на изпражненията – веднъж са кашави, веднъж са по-оформени, друг път по-колбасовидни, трети път по-накъсани. При това състояние няма алармиращи симптоми, които много плашат пациентите – например кръв в изпражненията, анемия.

Причината за развитието на синдрома на раздразненото черво са тези, които вече обясних. Често пациентите прибягват до ендоскопия, за да се изключи някакво по-страшно заболяване. Но тази манипулация може да бъде и избегната със съвременните методи за диагностика.

Тези пациенти могат да изследват в техните изпражнения белтъка фекален калпротектин. Ако той е в нормални стойности, не се налага ендоскопия. Ако стойностите са завишени, трябва задължително да отидат на консултация с гастроентеролог и съответно да се направи ендоскопия.

Честа диагноза при по-възрастни индивиди е дивертикулната болест на колона.

Точно така. Това е заболяване, чиято честота нараства с възрастта. С годините мускулатурата, както на скелета, така и на вътрешните органи отслабва. На най-слабите места на мускулатурата на дебелото черво при някои индивиди се получават джобчета от чревна лигавица – това са дивертикулите.

Те може да не предизвикат никакви оплаквания, но много често водят до симптоми подобни на синдрома на раздразненото черво. Понякога могат и да се възпалят – състояние наречено дивертикулит.

Каква е ролята на фибрите, пребиотиците и пробиотиците при стомашно-чревните заболявания?

Още през 80-те години е демонстрирано, че редовният прием на фибри подобрява значително чревните оплаквания. Фибрите са с доказан ефект при подпомагането на редовното изхождане при запек, подобряването на чревната перисталтика и помагат за поддържане на нормално тегло.

Пребиотиците се дефинират като несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и/или активността на определени видове бактерии в дебелото черво  и по този начин укрепват здравето. Пребиотиците показват много добра ефективност, когато се прилагат в комбинация с пробиотик (симбиотик).

Пробиотиците са живи микроорганизми. Най-известни са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които се използват при производството на кисело мляко и други млечни храни. Тези организми не са патогенни и не са токсични, запазват жизнеността си по време на съхранение и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките черва. Те имат свойството да намаляват възпалителната активност и да засилват чревната имунна система.

Какво представлява продукта Colon Stim и какво е приложението му във Вашата практика?

Рядко на пазара се среща продукт, който да комбинира едновременно фибри, пробиотици и пребиотици, каъвто е Colon Stim. Той съдържа пулверизираната семенна обвивка от бял живовляк (Plantago ovata), коятое богат източник на фибри, инулин от цикория, който е пребиотик и един от най-добре проучените щамове пробиотици – Lactobacillus rhamnosus GG.

Именно тази комбинация прави Colon Stim изключително подходящ за пациенти със синдром на раздразненото черво. Също така, Colon Stim е много ефективен при пациенти с дивертикулна болест на колона като подобрява нормалните движения на дебелото черво и предпазва от възпаление на дивертикулите. Също така, продуктът може да се използва при пациенти с хроничен запек, като важното при тях е приемът да е по-продължителен (поне 3 месеца) и да приемат достатъчно количество вода.

Colon Stim може да се приема продължително без опасения от странични реакции. Няма противопоказания, да се взема от бременни и кърмещи жени

Колон Стим може да се закупи в аптеките или директно от ЕМКАДАР ЕООД,

София, ул. Поп Богомил 23, тел: 0876 755 545, www.colonstim.com

За консултация с д-р Радислав Наков:

https://www.healee.com/bg/196078

Д-р Ана-Мария Младенова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email