Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия вече се оглавява от българин

Още преди да бъде обявено официално президенството на известния български кардиохирург, който по думите на чуждестранните специалисти се ползва със световно реноме, новината за председателския пост бе обявена в аванс от премиера Бойко Борисов. Той и здравният министър Кирил Ананиев уважиха откриването на 29-тият Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

Както вече ви съобщихме, форумът, в който участват около 400 лекари от цял свят, се провежда от 6-ти до 8-ми септември в София, НДК.

„Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Ето защо на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България. За първи път въвеждаме правила за добра медицинска практика на нормативно ниво”.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на събитието.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави делегатите на 29-ия конгрес. Той отбеляза, че правителството отделя сериозен финансов ресурс за здравеопазването ни. Министър-председателят допълни, че изключително много средства кабинетът отпуска за образование, квалификация, стипендии за млади учени, както и за обновяване на сградния фонд и медицинското оборудване.

Според здравния министър, участието на водещи хирурзи от повече от 40 държави е гаранция за високото професионално ниво и престижа на събитието.

По думите му, представянето и споделянето на най-новите достижения в областта ще даде сериозен тласък за прогреса на медицината в тази сфера. Кирил Ананиев поздрави и изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев, който встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

„Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към Вас, както и за значителния Ви принос за развитието на тези специалности в международен мащаб. За нас като българи е гордост, че едно от светилата в тази област е наш сънародник“, допълни Ананиев.

Министър Кирил Ананиев поздрави гостите и делегатите на конгреса за избора на дата за провеждането му – Денят на Съединението на България. „На този паметен ден през 1885 г. българският народ засвидетелства пред целия свят, че има волята, желанието и готовността да решава сам своята съдба в свободна и обединена България. Благодарение на този първи самостоятелен държавнически акт страната ни постла пътя си към извоюването на своето достойно място в Европа“, отбеляза той.

Вече ви информирахме, че международният форум се провежда в НДК, под патронажа на проф. Генчо Начев, президент на настоящото издание.

На конгреса се представят новости, които през изминалите 10 години са били тествани и са доказали своя успех в сърдечната, гръдната и съдовата хирургия. Сред тях ще са транскатетърното имплантиране на сърдечна клапа през крака. Ще се дискутират и различни виждания за определени процедури.

Проф. Стюард Джеймисън, досегашен председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия представи на форума обзор на развитието на сърдечните трансплантации, които се правят вече 50 години. „30 години по-късно мой пациент с трансплантирано сърце продължава да живее активно. Най-възрастният ми пациент с трансплантиран бял дроб е на 60 години, а извършихме трансплантацията, когато беше на 20 г.“, сподели специалистът от САЩ.

Три са посоките, в които се работи за въвеждане на трансплантации на сърце. Технологично изкуствено сърце – да се намери тъкан, която да не предизвиква съсирвания на кръвта, когато преминава през него, отглеждане на животни, чиито органи няма да бъдат отхвърлени от човешкия организъм и създаване на функциониращ орган чрез генно инженерство. „Предстои да видим в бъдеще коя от посоките ще бъде развита най-бързо и успешно“, коментира проф. Начев.

Следващият конгрес на организацията предстои да се проведе в Русия – от 17-ти до 20-ти септември 2020 г. в Санкт Петербург.