Започна 29-тият Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия

На 6-ти септември официално се открива 29-тият Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (WSCTS). Форумът продължава до 8 септември 2019 г. в София и ще се проведе в НДК.

Вчера бе дадена специална пресконференция от ключовите участници в събитието. В срещата взеха участие международно признатият пионер в хирургията от САЩ проф. Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, както и проф. Генчо Начев, президент на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (WSCTS 2019).

На форума гост-лектори ще са едни от най-големите имена в медицината от над 40 държави. .

Ключовите инициатори на събитието обясниха какви ще бъдат акцентите на срещата. Ето какво отговориха те:

Проф. Стюард Джеймисън

Позволете ми да започна с няколко думи за нашата Световна асоциация, по точно Световна асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Всъщност това е единствената международна организация, която обединява сърдечни, белодробни и съдови специалисти. Нашето дружество е основано преди 29 години. Учредителите, пионерите на организацията за съжаление вече не са сред нас, но ние продължаваме да поддържаме и развиваме дружеството и всяка година избираме хирурзи, които са с международен опит и признание, като председатели за съответната среща на конгресите ни, без значение къде точно ги провеждаме.

Обикновено избираме мястото, на което ще се проведе следващият конгрес четири години по-рано. Както ви е известно, проф. Генчо Начев се ползва със сериозна световна репутация. Аз лично съм имал честта да присъствам на две срещи, организирани от него в миналото и те винаги са правили отлично впечатление като подбрана тематика и специалисти. Така че за нас е удоволствие да проведем форума в София тази година и да се възползваме от домакинството на проф. Начев.

Проф. Генчо Начев

По отношение на съдържанието на програмата на този конгрес, има три основни направления, колкото са и основните специалности – това са сърдечната хирургия, гръдната и съдовата. Основно ще наблегнем на новостите в областта; например – торакоскопската хирургия в областта на гръдната хирургия, или ендоваскуларните процедури в сферата на съдовата хирургия.

В сърдечната хирургия залагаме на новости, които в последните десет години излизат вече като резултати, защото е редно да се знае, че новостите са новости, но докато не се видят резултатите от тях в рамките на десет години, не можем да коментираме колко са добри или не. Сега излизат резултатите за някои неща, които преди десет години бяха въведени и съответно те са застъпени в тематиката на сърдечната хирургия.

Разбира се, по време на форума ще се спрем и на роботиката; нещо, което също е ново; още повече, че има различни виждания за една и съща процедура. В САЩ 90% от гинекологичните, 75% от урологичните и 65% от гръдните манипулации се правят с робот. Процентът при сърдечните все още не е толкова висок – 40-45%, но ще се увеличават тепърва.

И всъщност в дискусията „за“ и „против“, ще излезе изкристализирало заключение, което ще се ползва като своеобразно предписание от колегите в целия свят.

Здравният министър също ще се включи в събитието

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще приветства участниците в 29-ия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Темата на форума тази година е: „Последните постижения в сърдечно-съдовата и гръдна хирургия – подготовка за бъдещето”.

В рамките на три дни – от 6 до 8 септември, някои от най-изтъкнатите световни експерти по гръдна, съдова и кардиохирургия, ще бъдат лектори по теми, свързани с развитието и въвеждането на иновативни технологии в областта на спешната коронарна, гръдната, торакоскопската и съдова хирургии, неонаталната кардиохирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации – 50 години след началото им и др. Това информираха от Министерството на здравеопазването.

Мария Радмилова