Жени, които спазват спредиземноморска диета по време на бременностa, може да намалят риска от развитие на гестационен диабет според рандомизирано проучване, публикувано в PLOS Medicine.
Около 1300 жени във Великобритания, които са бременни в 18 или по-ранна гестационна седмица и имат поне един рисков метаболитен фактор (затлъстяване, високи триглицериди) били рандоминизирани да спазват средиземноморска диета или нормален прием на хранителни продукти.
Жените, които спазвали средиземноморската диета били консултирани с диатолог, получили кулинарни книги с рецепти, приемали ядки и зехтин.
Резултатите за крайните точки на изследването, които включвали развитие на прееклампсия, по-малък за гестационната седмица плод и недоносеност не показали различия и значимост в двете групи, но развитието на гестационен диабет в групата на средиземноморска диета било доста по-ниско 18% срещу 25%. Тази група също наддала с 1 килограм по-малко по време на бременността.
Източник:
- Wattar BHA et al. Mediterranean-style diet in pregnant women with metabolic risk factors (ESTEEM): A pragmatic multicentre randomised trial. PLOS MEdicine. July 23, 2019.https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002857