Средиземноморската диета по време на бременност може да намали риска от развитие на гестационен диабет

Жени, които спазват спредиземноморска диета по време на бременностa, може да намалят риска от развитие на гестационен диабет според рандомизирано проучване, публикувано в PLOS Medicine.

Около 1300 жени във Великобритания, които са бременни в 18 или по-ранна гестационна седмица и имат поне един рисков метаболитен фактор (затлъстяване, високи триглицериди) били рандоминизирани да спазват средиземноморска диета или нормален прием на хранителни продукти.

Жените, които спазвали средиземноморската диета били консултирани с диатолог, получили кулинарни книги с рецепти, приемали ядки и зехтин.

Резултатите за крайните точки на изследването, които включвали развитие на прееклампсия, по-малък за гестационната седмица плод и недоносеност не показали различия и значимост в двете групи, но развитието на гестационен диабет в групата на средиземноморска диета било доста по-ниско 18% срещу 25%. Тази група също наддала с 1 килограм по-малко по време на бременността.

Източник:

  1. Wattar BHA et al. Mediterranean-style diet in pregnant women with metabolic risk factors (ESTEEM): A pragmatic multicentre randomised trial. PLOS MEdicine. July 23, 2019.https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002857