Проф. Рей Чаудури: Леводопа-карбодопа интестиналният гел е най-доброто за хора с Паркинсон над 65 години

Професор Рей Чаудури е консултант-невролог и професор по неврология и двигателни нарушения в King’s College и Института по психиатрия в Лондон, Великобритания. Ръководител е на изследователския център за ПБ  и е директор на National Parkinson Foundation Centre of Excellence at King’s College Hospital. Автор е на близо 400 научни публикации. Има изключителен принос за образователните радио- и телевизионни представяния, включително по BBC и CNN. Професионалният му интерес е в областта на медикаментозната терапия при болест на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака, болестта в малцинствените етнически групи и проблемите със съня при болните с Паркинсон.

С професор Чаудури разговарям по повод презентацията му за лечение на късна ПБ в рамките на  XVIII Национален конгрес по неврология.

За кого е подходяща терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел, професор Чаудури?

подходяща е за всички възрастови групи. Дълбоката мозъчна стимулация (Deep Brain Stimulation – DBS) e за пациенти под 65-годишна възраст. При условие, че популацията застарява прогресивно, какво правим с терапията на страдащите от ПБ след тази възраст? Днес пред 70-годишния реално стоят още едни 25 години живот, които трябва да бъдат изживени с добро качество.

Затова ефективното лечение при хората на тази възраст е много важно. А терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел им дава тази възможност.

А терапията с апоморфинова попма?

Apomorphine не действа в тази възрастова група заради страничните си ефекти. Терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел е единственото устойчиво лечение за хората над 65-годишна възраст.

При по-младите пациенти терапията е също толкова ефективна, но трябва да се направи избор: някой може да иска да работи и да не носи помпа, а да прецени, че DBS е по-добър вариант. Но не и при пациенти с тежка депресия. При тях DBS не може да се прилага.

Колко инвазивна е процедурата по поставяне на леводопа-карбидопа интестинален гел?

Не и колкото дълбоката-мозъчна стимулация. Разбира се, терапевтът трябва да е сигурен, че пациентът е преминал през стандартните неинвазивни терапевтични опции. Иначе се касае за много стандартна процедура. В най-общия случай се прави PEG-J (перкутанна ендоскопска гастростома с йеюнална тръба).

Болшинството гастроентеролози могат да я извършат. След като гастростомата е поставена, през нея се прокарва тръба, която през стомаха и дванадесетопръстника стига до йеюнома (празното черво), в което леводопа  се абсорбира.

И без дълги зелени зеленчуци!

Никакви дълги зелени зеленчуци! Особено аспержи! Аспержи, френски фасул и бамя. Крият реален риск да запушат тръбата, а това води до изключително неприятни последици.

По време на презентацията си представихте head-to-head проучване, което сравнява ефектите от приложението на три различни терапии върху болка, дискинезия, сън и качество на живот. Какво показват резултатите от проучването?

Това проучване показа, че всичките три процедури имат добър ефект. Но при вглеждане в детайлите, разликите излизат. Ако се проследи силата на ефекта, тераията с леводопа-карбидопа интестинален гел е най-ефикасната терапия. Ако специфично се гледа ефекта върху не-моторните симптоми, особено сън, настроение и болка, отново тя е най-подходящата терапия.

А както знаем, повечето пациенти в напреднал стадий на болестта имат проблеми със съня, настроението и силните болки. Това са добавени ползи от терапията, които са по-добре изразени, отколкото при останалите две терапии – апоморфинова помпа и дълбока мозъчна стимулация

Като споменахте болка, тя специфична ли е при болните с болест на Паркинсон?

Да, болката е изключително важен проблем при болните с Паркинсон и е специфична, като по този начин играе прогностична стойност. Ще обясня как: едва в последните 5 години разполагаме със специфично средство за измерване на болката. Пациентът трябва да дойде в клиниката и всеки лекар може да направи този тест като разпита болния по определен въпросник. Така специалистът разбира с какъв тип болка е представен самият пациент и го насочва за лечение.

Най-грубо казано, типовете болка са два: едната група пациенти се повлияват от допаминергична терапия, а другата – не. И това е важно, защото ако се предпише допаминергична терапия на пациент с болка, която не е допаминергична, терапията няма да окаже ефект и обратното: ако имаш допаминергична болка и се опитваш да я лекуваш с аналгетици, лечението ще е неефективно.

Как влияе леводопа-карбидопа интстиналния гел на болката?

За допаминергична болка до този момент най-доброто лечение.

Още статии за болест на Паркинсон, можете да четете на портала – www.parkinson.bg

Всичко за болестта на Паркинсон! Сайтът е под редакция на екип от водещи лекари

Анелия Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email