Проф. Б. Владимиров: „В гастроентерологията се учим докато практикуваме професията“

Национална конференция по гастроентерология с международно участие се проведе в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж”, к.к. Златни пясъци от 9 до 11 май 2019 г. Организатор на събитието бе Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГЕ), а официален медиен партньор – Medical News. На срещата присъстваха специалисти ,специализанти, а също и специалисти от други държави.

Специално интервю за читателите ни даде проф. Борислав Владимирое, ръйоводител на Катедра по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Проф. Владимиров, бихте ли споделили кои са за Вас най-важните моменти от тазгодишната Национална конференция по гастроентерология с международно участие?

Трябва да отбележа, чена форума първо приключи сесията на т. нар. млади гастроентеролози, които аз самият не разделям на „млади“ и на „стари“, защото всеки от нас се учи докато практикува тази професия. Материята е огромна и никой през живота си не може да я научи, колкото и да се старае в това отношение.

Мога да кажа, че имаше прекрасно представени и онагледени презентации от хора, които работят в различно време след завършването си в областта на гастроентерологията. Сред тях имаше и хора, които са защитили дисертации по проблемите, които се дискутираха. Това е нещо похвално, нещо което не е правено досега на нашите национални срещи и се прави за първи път след промяна в ръководството на нашето Дружество, а именно – младите гастроентеролози, въпреки 4-годишното съществуване като самостоятелна организация, призната в Европа като втората такава, успяха да постигнат за няколко години успех.

В останалите дни на форума върху какво се фокусираха специалистите?

Темата на националната среща бяха предраковите заболявания в областта на гастроентерологията. Сесиите започнаха с проблемите на хранопровода, след това – стомаха и така до заседанията върху паренхимните органи.

Програмата бе добре структурирана, залата беше пълна, като това се отнася и за първия ден на форума, в който старите гастроентеролози искаха да видят какви са постиженията на младите кадри в областта. Имаше поканени и международни лектори, като имахме гости от Италия.

Десислава Накова  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email