Проф. Митко Цветков: Карциномът на простатата зачестява и се подмладява

От 6 до 8 юни в гр. Сандански се проведе за 24-ти път Национален симпозиум по урология и ендоурология, който бе приветстван лично от кмета на града г-н Кирил Котев. Специална чест оказа генералният секретар на Европейската урологична асоциация (ЕUA) проф. Крис Чапъл, който бе гост-лектор и изнесе пленарен доклад, посветен на фармакологичното лечение на долния уринарен тракт.

Симпозиумът предложи богата научна програма и висок брой фирмени симпозиуми. Темите бяха разпределени в няколко пленарни заседания: доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и карцином на простатата; ендоурологични операции при уролитиаза; лапароскопска и робот асистирана хирургия; заболявания на бъбрека. Засегнати още бяха темите за свръхактивен пикочен мехур, еректилна дисфункция и фертилитетни проблеми, детска урология, анестезия и антибактериална терапия в урологията.

Проф. д-р Митко Цветков, председател на Организационния комитет на 24-тия Национален симпозиум  даде специално интервю пред Анелия Николова.

Проф. Цветков, какво е новото в това издание на Симпозиума?

Винаги има нови неща: наши колеги, които работят в европейски клниники, представят пред нас най-новите постижения в урологията, които вече навлязоха и в България. Те са свързани с нови минимално инвазивни оперативни техники. Имаме голям брой участници с голям брой оригинални научни съобщения (от колеги) от цялата страна и се замисляме дали следващият симпозиум да не бъде проведен в два дни, защото програмата става много натоварена. Има много млади колеги и редом с тях са техните учители, които имат активна позиция по отношение на урологията и здравеопазването.

Тази година имаме международно участие от Англия, Франция, Австрия и Германия. Гостува ни генералният секретар на Европейската асоциация по урология – Проф. Крис Чапъл, който е вторият генерален секретар, гостувал на наш симпозиум.

Какви са терапевтичните новости?

Те са в областта на подобряване резултатите от медикаментозното лечение, което е по-поносимо от пациентите, с по-малко странични реакции и с по-добри резултати.

Има ли вече медикаменти, които могат да заместят или предотвратят хирургичната намеса?

Всички медикаменти целят да отдалечат пациента от операцията. При някои заболявания можем да се ориентираме все повече към фитопрепаратите, за да избегнем химията, хормоналното и антибиотичното лечение. 

Подобрява ли се прогнозата за болните с карцином на простатата?

В световен мащаб и в България карциномът на простатната жлеза се увеличава поради подобряване на диагностиката и на увеличаване продължителността на живота. Според националната статистика има около 1000 новорегистрирани пациенти с карцином на простатната жлеза на година.

За съжаление, заболяването освен че зачестява, се и подмладява, затова трябва да се правят профилактични прегледи. Те се изразяват основно в 3 неща: изследване на туморния маркер простатен специфичен антиген (ПСА), ехография на простатата и туширане на простатата. Прави впечатление, че все повече мъже идват на профилактичен преглед, без да имат оплаквания.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email