Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Парамонова: „Знания, доброта и професионализъм – това пожелавам на своите български колеги“

В рамките на ХХ-та Юбилейна конференция на ОПЛ и педиатри, реализирана в к.к. Слънчев бряг от 23 до 26 май, освен български специалисти, присъстваха и чуждестранни, готови да обменят своя опит с колегите си.

Проф. Парамонова е педиатър в Гродно, Беларус и ръководител на Втора катедра по педиатрия към Медицински университет – Гродно. Темата на нейната лекция бе: „Особености на противовъзпалителната терапия на бронхиалната астма при деца с наднормено тегло и затлъстяване“.

На въпроса кое е първичното – бронхиалната астма или затлъстяването, тя сподели, че при деца със затлъстяване са по-изразени респираторните симптоми в сравнение с връстниците им с нормална телесна маса.

Вижте какво сподели тя за читателите на Medical News:

Какви са Вашите впечатления от конференцията?

За трета година посещавам конференцията. Всеки път идвам с удоволствие, защото всеки път разбирам нещо ново. Това е конференция по различни направления, на различни нива – има нещо за учените, но и за общопрактикуващите лекари и педиатрите. Усещам, че на конференцията успешно се изгражда баланс между направленията, а това винаги е сложно.

Темата на Юбилейната конференция е „Медицината в името на детето“. Как медицината може да бъде в полза на детето според Вас?

Това навярно е по-скоро философски въпрос. Дори не бих го нарекла медицина в името на детето, защото не знам за вашето общество, но нашето частично трябва да се преустройва, за да бъде живота в името на детето. Сега в надпреварата за работна сила, призовават жените да раждат.

Това навярно е в името на детето, но раждат социално нестабилни жени и това създава проблеми също и в медицината. Ако говорим за медицината в името на детето, то това е профилактичното направление – аз винаги казвам на студентите си, че да се лекува е лесно – сега има много медикаменти, всички използваме достиженията на различните страни, но да бъде отгледано дете без медикаменти – това медицина ли е?

Бих казала  – да, защото ако педиатърът дава грамотни съвети и наблюдава това дете, най-вероятно тогава въобще няма да ни се наложи използването на лекарства.  

Какво бихте искали да посъветвате Вашите колеги от България?

Вървим по пътя на комерсиализацията, но за мен като представител на старата школа, е много важно да се съхрани, колкото и да звучи банално – любовта към децата, добротата и професионалните си качества.

Не трябва да работим само заради парите, знам, че звучи банално, но това също е важен аспект, който споделям на студентите си: различавайте двете понятия – парите не се получават, те се заработват, когато притежаваш знания. Знания, доброта и професионализъм – това пожелавам на българските си колеги.

За конференцията мога да споделя, че организацията е страхотна. Проф. Переновска е един неспиращ двигател, тя не е изпуснала нищо и успя да обърне внимание на всички гости. Благодаря й за всичко!

Петя Петрова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email