Проф. Борислав Владимиров: Стресът, неблагоприятният контрол на хранителните продукти и синтетичната храна убиват нацията

Национална конференция по гастроентерология с международно участие се проведе в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж”, к.к. Златни пясъци от 9 до 11 май 2019 г. Организатор на събитието бе Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГЕ), а официален медиен партньор – Medical News. На срещата присъстваха специалисти, специализанти и студенти от цяла България, а също и специалисти от други държави.

В първия ден на конференцията се състоя сателитен симпозиум на „Алпен Фарма“, на който проф. д-р Борислав Владимиров и д-р Радислав Наков изнесоха данни от клинично наблюдение на тема „Комплексно действие на фитопрепарата Гастритол при функционални нарушения на горен и долен интестинален тракт – българският опит“. Проф. Владимиров, началник отделение в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ Царица Йоана – ИСУЛ, се съгласи да даде интервю специално за читателите на Medical News.

Проф. Владимиров, кои бяха акцентите от тазгодишната Национална конференция по гастроентерология?

На първо място, сесията на младите гастроентеролози през първия ден от конференцията. Впечатлен съм от прекрасно представените презентации и добре организираните работилници, които дадоха възможност на младите специалисти да упражнят и доразвият своите ендоскопски възможности.

Дружеството на младите гастроентеролози се отличава с изключително добрата си структура и организация. Горд съм, че държави като Австрия, Швейцария и Ирландия създават младежки организации по българския модел.

На второ място, темата на тазгодишната Националната конференция бяха предраковите заболявания в гастроентерологията. Сесиите в петък обхванаха преканцерозите от хранопровода до дебелото черво и ректума. Докато в събота акцентът бе върху паренхимните органи. Силно е и международното присъствие, сред основните гост-лектори бяха проф. Александра Манджа и проф. Мирко Д’Онофрио.

Все повече са хората със стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене, повръщане. Какви са обичайните причини, водещи до тези нарушения?

В основата на всичко това стои стресът. На лекциите се обсъдиха заболявания, при които стресът е водещ. Положението е такова, че лекарства, известни и одобрени от много години насам, като инхибитори на протонната помпа, са недостатъчно ефективни.

Стига се дотам, че след едномесечно лечение пациентите не могат да достигнат до желаното от лекуващия подобрение, затова се налага комбинация на лечения и въвеждането на нови медикаменти.

Какви други съвети бихте дали на пациентите за подобряване качеството им на живот?

Препоръчва се редовното спортуване, важно е да се намери време. Необходим е строг контрол на храните, да няма двоен стандарт в различните Европейски държави. Не трябва да се изкушават младите хора да посягат към синтетични протеини с естетична цел, защото последствията са налице.

Препоръчвам алкохолът също да се избягва. Хранителната диета, към която е желателно да се стреми пациентът, е силно ограничаване приема на сол, газираните напитки и високо въглехидратната храна. Стресът, неблагоприятният контрол на хранителните продукти и синтетичната храна убиват нацията.

Синдромът на раздразненото дебело черво и функционалната диспепсия са двете най-често срещани функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт. Какво е мястото на фитопрепаратите при лечението на подобни проблеми.

Ние опитваме първоначално лечение с фитопрепарати, базирани на извлек от определена билка или смес от няколко. Според мен фитотерапията ще навлиза все по-сериозно при лечението на функционални гастроинтестинални увреждания.

Проф. Борислав Владимиров: Стресът, неблагоприятният контрол на хранителните продукти и синтетичната храна убиват нацията

Един такъв препарат е Гастритол. Той е регистриран като лекарствен продукт и има своето доказано място в лечението на гастроинтестиналните функционални нарушения. Моят опит показва, че той действа много добре върху симптомите на функционална диспепсия и синдрома на раздразненото дебело черво още през първата и втората седмица. А оптимален ефект се наблюдава при завършване на целия курс на лечение от 4 седмици. Надявам се бъдещи изследвания да дадат още по-голяма яснота и да отговорят на въпроса как може да продължим лечението след това и в какви дози.

Проф. Борислав Владимиров: Стресът, неблагоприятният контрол на хранителните продукти и синтетичната храна убиват нацията

Кои са знаците, че консултацията с гастроентеролог е абсолютно наложителна?

Наличието на т.нар. „алармиращи симптоми“ като кръв в изпражненията, отслабване на тегло, анемия са абсолютни показания за консултация с гастроентеролог. Също така, симптоми, които не се повлияват от стандартно лечение – коремна болка, диария, запек, киселини, гадене, повръщане и др.

Десислава Накова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email