Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Д-р Орлин Кожухаров: Мислим да помогнем на повече регионални сдружения на ОПЛ да организират своя конференция

За втора поредна година, на 19 и 20 април, в к.к. „Св. Константин и Елена“ се проведе съвместна научно-практическа конференция на общопрактикуващи лекари от Русе и Велико Търново.

Както и през миналата година, в първия ден се състоя дискусия по наболели въпроси, свързани с ежедневната работа на личните лекари. На нея присъства и д-р Николай Брънзалов от УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), зам.-председател на Български лекарски съюз (БЛС).

Вторият ден бе съпътстван от богата научна програма, която бе особено интересна и актуална за делегатите на форума. За пореден път бяха раздадени и отличия на двама ОПЛ. Този път наградените са д-р Божана Декова от Русе и д-р Христо Попов от В. Търново.

Д-р Орлин Кожухаров, председател на Русенска колегия на ОПЛ деде специално интервю по повод на събитието.

Д-р Кожухаров, надградихте форума, който провеждате за втора поредна година с колегите Ви от Велико Търново. Какво бихте отбелязали като по-важно и интересно от тазгодишното събитие?

Мога да кажа, че този път конференцията бе с много по-голяма посещаемост. Събрахме около 120 лекари, а общо като участие на самото събитие отчетохме около 220 души.

Мисля, че срещата протече много добре. Лекторите бяха предварително подбрани, залата през цялото време беше пълна, което говори за засиления интерес към темите, които се обсъдиха. Освен това, различни интересни въпроси се коментираха от колегите и извън залата, в неформална обстановка.

Всичко това показва, че хората имат нужда както от чисто научната част, така и от един вид разтоварване и проявяване на творчество. Така, че ще имаме това предвид и занапред ще стимулираме повече техните изяви, защото всеки трябва да експресира това, което има да представи.

Работейки само в кабинетите, в продължение на толкова години, голяма част от колегите се превръщат в интроверти, а нашата цел е да „извадим“ най-доброто от тях, което те носят в себе си.

Какви са плановете Ви оттук насетне?

Планираме по същия начин, заедно с колегите от Велико Търново да направим конференция и догодина, но мислим също и да помогнем на някои Сдружения, които сами не могат да се организират. Там обаче идеята е да ги мотивираме самите те да си организират конференция, под наша супервизия. Мислим това да стане в Плевен, или Търговище, но все още не сме взели окончателно решение.

Там обаче идеята е да ги мотивираме самите те да си организират конференция, под наша супервизия. Мислим това да стане в Плевен, или Търговище, но все още не сме взели окончателно решение.

И на финала – какво е пожеланието Ви към Вашите колеги?

Преди всичко – да са живи и здрави. Известно ни е, че всички се трудят достатъчно усърдно, но им пожелавам освен за работата да мислят и за нещо друго; да изявяват своите способности, които са скрити в тях и пр., защото в края на краищата животът е само един.

Медицината не е всичко, което един лекар може да покаже от себе си. И им пожелавам да бъдат по-отворени, по-усмихнати, да са по-добри и да поддържат по-колегиални отношения помежду си.

Десислава Накова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email